Запрошення до участі у І МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ ВОКАЛІСТІВ Rivne Vocal Premieres

21.02.2020 | 16:25

Рівненський державний гуманітарний університет

оголошує

про проведення

І МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ ВОКАЛІСТІВ

Rivne Vocal Premieres

 

ПОЛОЖЕННЯ

І МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ ВОКАЛІСТІВ

Rivne Vocal Premieres

(памяті Я. Кульчинського)

м. Рівне

3-5 квітня 2020 року

 

Конкурс вокалістів Rivne Vocal Premieres (далі Конкурс) започатковано заслуженим працівником культури України, доцентом Галиною Швидків,  Рівненським державним гуманітарним університетом (кафедра пісенно-хорової практики та постановки голосу) в партнерстві з КЗ «Рівненська обласна філармонія» за підтримки асоціації сольного співу рівненського обласного відділення національної всеукраїнської музичної спілки, управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, профспілки працівників культури, профспілки працівників освіти і науки, управління освіти Рівненського міськвиконкому, управління культури Рівненського міськвиконкому.

Конкурс присвячується пам’яті видатного українського співака-баритона, педагога, заслуженого артиста України, соліста Рівненської обласної філармонії (1978-1993), завідувача кафедри пісенно-хорової практики та постановки голосу Рівненського державного  гуманітарного університету (1996-2002) Кульчинського Ярослава Сергійовича(1936-2017).

 

Завдання та мета конкурсу:

  • згуртування творчої інтелігенції, молодих виконавців, представників української та зарубіжних шкіл вокального мистецтва;
  • пропаганда, підтримка, популяризація, розвиток української та світової вокальної спадщини;
  • розвиток естетичних смаків учасників, розширення їх репертуарного кругозору;
  • вдосконалення виконавської майстерності вокалістів, стимулювання додаткової мотивації в подальшому рості професійної майстерності;
  • підтримка талановитої молоді та надання їм можливості реалізовувати свій творчий потенціал;
  • виявлення серед учасників конкурсу талановитих виконавців та їх викладачів, підтримка їх творчої активності;
  • встановлення творчих контактів між учасниками конкурсу з різних країн та можливість обміну досвідом роботи для викладачів.

Організатори конкурсу

  • Міністерство освіти і науки України
  • Рівненський державний гуманітарний університет (кафедра пісенно-хорової практики та постановки голосу)
  • КЗ «Рівненська обласна філармонія» РОР

 

Термін і місце проведення конкурсу

Конкурс відбудеться 3-5 квітня 2020 року у місті Рівному на базі Зали камерної та органної музики рівненської обласної філармонії (вул. Соборна, 137) та Інституту мистецтв (музично-педагогічна освіта) Рівненського державного гуманітарного університету (вул. Хвильового, 7, актова зала).

Учасники конкурсу

До участі у Конкурсі запрошуються учасники віком від 15 до 35 років в жанрах академічного, естрадного та народного співу у номінаціях соло та малі вокальні форми (дуети, тріо, квартети, квінтети, тощо), які погоджуються з умовами конкурсу.

Організаційний комітет конкурсу визначає три категорії учасників:

І категорія –  учні старших класів шкіл естетичного виховання, студенти педагогічних коледжів та коледжів культури і мистецтв;

ІІ категорія –  студенти та випускники музичних училищ, студенти інститутів мистецтв, інститутів  культури ВНЗ.

ІІІ студенти та випускники музичних академій (консерваторій), артисти музично-  драматичних театрів, філармоній та інших концертних організацій.

 

Програмні вимоги для учасників конкурсу

Академічний спів:

1 тур

  1. Арія або романс української чи світової вокальної класики (XІX – XX ст.).
  2. Народна пісня країни учасника.

2 тур

1.Твір на вибір учасника.

 

Естрадний спів:

1 тур

  1. Твір світової естрадної класики.

2 тур

  1. Твір на вибір учасника.

 

Учасники виконують дві різнохарактерні пісні. Для представників України одна з них обов’язково повинна бути виконана українською мовою. Для представників іноземних держав – будь-якою мовою на вибір учасника. Усі твори виконуються наживо в супроводі інструментальної фонограми (-1).

 

Народний спів:

1тур

  1. Народна пісня (a cappella).

2тур

  1. Народна пісня з супроводом (фонограма, інструментальний музичний супровід).

 

Малі вокальні форми (дуети, тріо, квартети, квінтети, тощо).

1тур

  1. Твір українського композитора.

2тур

  1. Твір на вибір учасників.

 

Конкурсант має право виступати зі своїм концертмейстером або, за оплату учасника конкурсу, оргкомітет забезпечує конкурсанта концертмейстером. Ноти творів, вибрані учасником, висилаються разом із заявкою. Учасник, який не надіслав нотний матеріал, до реєстрації не допускається.

 

Критерії оцінювання учасників:

– вокальна майстерність (чистота інтонування, співочий діапазон, тембр голосу,  розподіл дихання у фразах, вокальна дикція та артикуляція тощо);

– культура звуку (якість звуковидобування і звуковедення, володіння штриховою технікою, виконавська манера тощо);

– рівень володіння вокальною технікою; здатність до емоційного розкриття художнього образу твору;

– сценічний образ та сценічна культура учасника;

– відповідність манери подачі конкурсного твору жанру;

– володіння стилістичними особливостями;

– відповідність музичної та змістовної складової;

– підбір та трактування творів:

– емоційність виконання.

 

Примітка: можливий транспорт тональностей творів. Усі твори виконуються на мовах оригіналу або в українському перекладі (для конкурсантів з України). Усі твори (академічний спів) виконуються в супроводі фортепіано (конкурсанти виступають зі своїми концертмейстерами). Під час конкурсної програми (естрадний, народний спів) забороняється використовувати фонограми (-1) з продубльованим вокальним унісоном (допускається бек-вокал у разі, якщо він не є основною темою). Фонограми мають бути надіслані на електронну адресу конкурсу (до 15 березня 2020 року) та знаходитися на флеш-носії кожного учасника в день виступу. Кожен звукозапис має бути підписаний (назва твору, прізвище виконавця). Не допускається виступ вокалістів під фонограму (+1). Тривалість виступу конкурсанта до 10 хвилин. В програмі просимо зазначити точну тривалість звучання твору. Зміни в програмі допускаються лише за погодженням оргкомітету Конкурсу.

Порядок виступів учасників визначається жеребкуванням перед початком конкурсних прослуховувань і зберігається до кінця Конкурсу. Як варіант, порядок виступів може бути сформований у порядку, згідно поданих заяв.

 

Журі конкурсу

Оцінку конкурсних прослуховувань учасників та визначення переможців здійснює журі на чолі з Головою.

 Склад журі формується і затверджується оргкомітетом конкурсу з видатних майстрів вокального мистецтва України, відомих артистів, педагогів музичних закладів освіти, керівників творчих колективів, діячів культури та мистецтв України та іноземних держав. 

Остаточний склад журі затверджується оргкомітетом за 10 днів до початку конкурсу. Журі залишає за собою право коригувати програму і виступи конкурсантів.  Всі прослуховування проходять публічно. Оцінка виступів учасників конкурсів проводиться за 10 бальною системою. Рішення журі оформлюється у вигляді протоколу, є остаточними і оскарженню не підлягає. Склад учасників Гала-концерту формується за рішенням журі конкурсу. Діяльність роботи журі регламентується положенням про журі, що затверджується головою оргкомітету.

 

Фінансові зобов’язання

Всі учасники конкурсу під час реєстрації повинні сплатити вступний (реєстраційний внесок) в розмірі 500 грн. (солісти) та 200 грн. з особи (малі вокальні форми) для громадян України. Представники іноземних держав 50 (п’ятдесят) доларів США (солісти), 20 доларів з кожної особи (малі вокальні форми) у гривневому еквіваленті за курсом Національного банку України, що діє на день сплати. Внесок здійснюється на рахунок рівненського відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки. Реквізити банку: ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” МФО 333391 ЄДРПОУ 03963986 № рахунку UA673333910000026007054725254 з позначкою «Конкурс Rivne Vocal Premieres». Ксерокопію документу про оплату просимо надсилати разом з документами на участь в конкурсі.

Без сплати вступного внеску учасник до конкурсних прослуховувань не допускається. У разі відмови кандидата від участі в конкурсі вступний внесок йому не повертається.

Усі витрати на організацію конкурсу здійснюються за рахунок благодійних, спонсорських та інших внесків.

Фінансування учасників та супроводжуючих осіб здійснюється за рахунок сторони, що відряджає.

Учасники мають право брати участь в декількох номінаціях за наявності окремої анкети та оплати за кожну номінацію.

 

Умови перебування на конкурсі

Проїзд та проживання учасників конкурсу та супроводжуючих осіб (викладачів та концертмейстерів) здійснюється за власний рахунок, або за кошти організації, що відряджає.

 

Нагородження переможців

Переможці конкурсу (володар „Гран – прі”  (одна нагорода), лауреати І, ІІ, ІІІ премій у всіх категоріях, дипломанти конкурсу) нагороджуються Дипломами та  призами. Диплом – «Кращий концертмейстер Конкурсу».

            Володар Гран-Прі отримає можливість проведення  сольного концерту в Залі камерної та органної музики.

Усі учасники конкурсу будуть нагороджені дипломами за участь.

Оргкомітет конкурсу за погодженням з журі може нагороджувати переможців та учасників конкурсу спеціальними призами від державних та громадських організацій, спонсорів, меценатів.

Керівники та наставники конкурсантів отримають подяки за вагомий внесок у розвиток вокального мистецтва на ниві музично-педагогічної діяльності та за виховання обдарованої молоді в Україні.

Керівники та наставники конкурсантів зможуть отримати сертифікат участі у майстер-класі з теорії  та методики вокальної педагогіки . Благодійний внесок 100 грн.

 

Заявка на участь у конкурсі

Заявки на участь у I Міжнародному конкурсі вокалістів Rivne Vocal Premieres заповнюються  українською або англійською  мовою та подаються не пізніше  15 березня 2020 року  на електронну адресу Директора Конкурсу, голови оргкомітету – заслуженого працівника культури України, голови асоціації сольного співу  рівненського відділення НВМС, доцента кафедри пісенно-хорової практики та постановки голосу РДГУ Галини Швидків: halyna7@ukr.net.Тел: 0974319406 з позначкою „На конкурс”.

До заявки встановленого зразка додаються:

– ксерокопія диплому про спеціальну музичну освіту; для студентів – довідка з місця навчання за підписом керівника учбового закладу;

– творча автобіографія (резюме);

Документи, що надійшли із запізненням або не в повному обсязі, не розглядаються. Дирекція Конкурсу не забезпечує учасників Конкурсу медичним страхуванням.

У разі необхідності Оргкомітет Конкурсу надсилає учасникам Конкурсу офіційне запрошення для отримання візи.

Іноземні учасники особисто відповідають за оформлення паспортів та віз. Консультації з цих питань можна отримати в найближчому посольстві або консульстві України.

 

 

Програма конкурсу

4 квітня

(Актова зала, вул. Хвильового, 7)

9.00 – 10.00 – реєстрація учасників номінації «Естрадний спів», «Народний спів» та «Малі вокальні форми».

10.00 – урочисте відкриття конкурсу.

10.00 – 13.00 – 1 тур. Конкурсні прослуховування номінації «Естрадний спів», «Народний спів» та «Малі вокальні форми».

13.00 – 14.00 – перерва.

14.00 – 18.00 – 2 тур. Конкурсні прослуховування номінації «Естрадний спів», «Народний спів» та «Малі вокальні форми».

 

(Зал камерної та органної музики вул. Соборна, 137)

10.00 – 13.00 – 1 тур. Конкурсні прослуховування номінації «Академічний вокал».

13.00 – 14.00 – перерва.

14.00 – 18.00 – 1 тур. Конкурсні прослуховування номінації «Академічний вокал».

 

5 квітня

 (Зал камерної та органної музики (вул. Соборна , 137)

10.00 – 14.00 – 2 тур. Конкурсні прослуховування номінації «Академічний вокал».

14.00 – 15.00 – майстер-клас.

15.00 – гала-концерт та нагородження переможців.

 

Оргкомітет

Для організації та проведення конкурсу створюється оргкомітет.

Усі питання, як в період підготовки конкурсу, так і під час його проведення вирішуються оргкомітетом.

Директор та голова оргкомітету конкурсу – заслужений працівник культури України, голова асоціації сольного співу  рівненського відділення НВМС, доцент кафедри пісенно-хорової практики та постановки голосу РДГУ Галина Швидків.

Виконавчий директор конкурсу – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри пісенно-хорової практики та постановки голосу РДГУ Бондарчук Алла Ярославівна.

Артистичний директор конкурсу – завідувач кафедри пісенно-хорової практики та постановки голосу РДГУ, кандидат педагогічних наук, доцент Григорчук Ігор Станіславович.

 

Адреса оргкомітету: м. Рівне, вул. Хвильового, 7, кафедра пісенно-хорової практики та постановки голосу. Телефони для довідок: 0974319406 (Швидків Галина Романівна), 0978327809 (Бондарчук Алла Ярославівна).

 

 

АНКЕТА – ЗАЯВКА УЧАСНИКА

І Міжнародного конкурсу вокалістів Rivne Vocal Premieres

Прізвище _____________________________________________________________________

 

Ім’я _________________________________________________________________________

 

По батькові___________________________________________________________________

 

Дата народження_______________________________________________________________

 

Категорія _____________________________________________________________________

 

Назва країни, яку представляєте та адреса навчального закладу, тел.:___________________

_____________________________________________________________________________

 

Жанр_________________________________________________________________________

 

Номінація____________________________________________________________________

 

Викладач (прізвище, ім’я, по – батькові повністю, почесні звання, вчені ступені)_________

_____________________________________________________________________________

 

Концертмейстер (прізвище, ім’я, по – батькові повністю), ____________________________

_____________________________________________________________________________

у разі потреби надання концертмейстера – вкажіть

 

Домашня адреса конкурсанта, контактний телефон, електронна пошта: ________________

_____________________________________________________________________________

 

 

ПРОГРАМА КОНКУРСНОГО ВИСТУПУ:

 

I тур

1.____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

2.____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ІI тур

  1. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

*При поданні  творів (окрім народних пісень) обов’язково вказувати точну назву, а також автора музики і слів.

*Ноти черговому концертмейстеру прохання  надіслати на електронну адресу оргкомітету до 15 березня 2020 року.

 

З умовами конкурсу згоден(на) і зобов’язуюся їх виконувати.

Даю згоду на обробку персональних даних.

Дата ___________________         Підпис _________________________

 

 

До заявки додаються:

  • скан-копія проплати (чек) благодійного оргвнеску конкурсу,
  • ксерокопія диплому про спеціальну музичну освіту або довідка з місця навчання за підписом керівника учбового закладу;
  • творча автобіографія (резюме);
  • скан-копія нот творів належної якості, за необхідності надання концертмейстера.