Вшанування пам’яті випускника ЛНУ імені Івана Франка, Героя України Тараса Матвіїва

19.02.2022 | 11:31
Спільнота Університету вшанувала пам’ять Героя України Тараса Матвіїва

18 лютого 2022 року академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка вшанувала пам’ять випускника факультету журналістики, командира взводу 24-ої окремої механізованої бригади, Героя України Тараса Матвіїва. Сьогодні Тарасові мало б виповнитися 33 роки.

Розпочався захід із покладання квітів до меморіальної таблиці на честь Героя України. Надалі капелан Львівського університету о. Мар’ян Мисяковський відправив поминальну панахиду, під час якої спільною молитвою присутні вшанували пам’ять Тараса Матвіїва.

До присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. Пригадуючи Тараса-студента, проректор відзначив, що він захоплювався історією та політикою, мав багато планів і задумів. «В такі хвилини замислюєшся над сенсом життя. Справді, Тарас мав би ще жити і жити, навчатися і навчати, писати вірші, чимось захоплюватися, робити добрі справи і розвивати державу, у якій живе. Але світ збудований по-іншому – є добро і зло. І власне добро у нас асоціюється з нашими хлопцями і дівчатами, які захищали й продовжують захищати Українську Державу», – зазначив Володимир Качмар.

Лише добрі спогади про Тараса залишилися й у декана факультету журналістики, професора Івана Крупського. Іван Васильович охарактеризував Тараса Матвіїва як впевненого, наполегливого й всебічно обдарованого студента, чиї мужність і героїзм заслуговують поваги й захоплення. Декан зазначив, що факультет пишається такими випускниками, адже вони навіки залишаються не лише в історії, а й у серці кожного з нас.

Перед присутніми виступив також завідувач кафедри радіомовлення і телебачення, професор Василь Лизанчук. «Великою цінністю для Тараса Матвіїва були слова Тараса Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля». І саме за свою хату, за нашу Україну, за волю, за правду Тарас Матвіїв віддав своє життя», – констатував Василь Васильович.

Доцентка кафедри зарубіжної преси та інформації Тетяна Хоменко була науковою керівницею Тараса Матвіїва у часи студентства, тож її спогади про Героя є особливо тремтливими. «Він був надзвичайною людиною, сумлінним і цікавим студентом, допитливим і водночас дуже серйозним. Буквально на моїх очах відбувалося дорослішання людини, в якої кожне слово, кожна ідея і кожна думка були на своєму місці», – поділилася Тетяна Миколаївна.

Окрім чудових професійних рис, Тарас Матвіїв мав і дуже багато талантів, серед яких – поетичний. Проникливі вірші Героя продекламували студентки факультету журналістики Інна Староста і Юлія Порціна. Натомість доцентка кафедри теорії і практики журналістики Мирослава Рудик зачитали присутнім власний вірш-присвяту Тарасу Матвіїву.

Завершився захід спільним виконанням Гімну України.

Нагадаємо, Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року у Жидачеві Львівської області. У 2011 році завершив навчання на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Працював журналістом у львівських та київських ЗМІ, вів блог у виданні «Львівська мануфактура новин». Новітній Герой України був активним учасником Революції Гідності у складі ІІІ-ої сотні Самооборони Майдану, а до грудня 2019 року – депутатом Жидачівської районної ради. У 2015 році Тарас Матвіїв зголосився стати воїном окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», воював у Пісках. Упродовж останнього року життя Захисник України проходив службу за контрактом у 24-ій окремій механізованій бригаді імені Короля Данила. Тарас Матвіїв загинув 10 липня 2020 року під Троїцьким, що на Луганщині. Ціною власного життя він врятував від смерті двох побратимів, витягнувши їх із палаючого бліндажу.

Указом Президента України від 13 липня 2020 року молодшому лейтенанту Тарасові Матвіїву присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Звання Героя України присвоєно за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

6 грудня 2021 року на фасаді факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка відкрили меморіальну таблицю на честь випускника факультету журналістики, командира взводу 24-ої окремої механізованої бригади, Героя України Тараса Матвіїва.