Враження студентки про програму Еразмус+

06.12.2019 | 16:32

Victoria Deneha, студентка економічного факультету, яка цього семестру навчається в Університеті Мінью в рамках програми Еразмус+, передає вітання з сонячної Португалії та ділиться своїм Еразмус-досвідом.?

???

Вперше почула про Еразмус+ ще будучи студенткою 1 курсу під час події, де студенти, які повернулись з інших країн, ділились натхненними історіями та десятками світлин. Ще така недосвідчена, але така вмотивована сказала собі: “Я повинна там бути!”

Спочатку все виглядало доволі просто. Здавалось би що там: англійську знаю, навчаюся на відмінно, але після 1 року подач заявок і постійних відмов зрозуміла, щось не так і причина точно в мені. Саме тоді і винесла для себе чи не найважливіший урок: прагнути до постійного самовдосконалення.

Тільки після помилок та невдач переконалась, що просто підтвердження знань з іноземної мови від викладача університету недостатньо, потрібен міжнародний тест на знання мови. Просто відмінні оцінки – це теж ще не ключ до успіху, адже позауніверситетська активність також один з критеріїв відбору. Все, що відбувалось в моєму житті після того, можна описати однією фразою: «Хіба хтось сказав тобі, що буде легко?»

І зараз я тут, в найзахіднішій країні Європи – Португалії! У країні, що славиться на весь світ не лише історичним минулим (єдина європейська країна, кордони якої залишились незмінними з 12 століття), а й мальовничими пейзажами, унікальним архітектурним стилем та найсмачнішими винами у світі.

Навчаюся в Університеті Мінью (Universidade do Minho), розташованому в провінції Мінью, в місті Брага у північній частині країни. Брага – третє найбільше місто (після Лісабону і Порту) і релігійний центр Португалії.
Територія університету справді велика, налічує 19 корпусів загалом і це лише кампус Galtar в Бразі, а є ще додатковий кампус в Гімарайнші – місті, яке вважають «колискою» Португалії.

Заняття, здебільшого, проводяться в одному з трьох основних комплексів. Подача лекційного матеріалу відбувається в ілюстративній формі з блоком «питання-відповіді», а практичні заняття – з використанням кейс-методу, що допомагає краще засвоїти поданий матеріал. Практично всі домашні завдання студенти виконують в групах, що є чудовою нагодою не лише покращити навички міжособистісного спілкування та відчути себе командним гравцем, а також порозумітись з людьми з усього світу.

Поряд з цими комплексами є будівля з бібліотекою та затишними відпочинковими і навчальними зонами, облаштованими для продуктивної роботи в групах чи просто відпочинку. Не дивно, що іноді так важко знайти вільне місце, і не тому що його мало, а через насправді велику кількість старанних студентів, які полюбляють там засиджуватись.

Чи то для студентів поліглотів чи просто тих, хто хотів би отримати базові навички португальської мови, яка, до речі, займає 7 місце у світі за чисельністю носіїв, університет організовує мовні платні курси. Враховуючи те, що заняття проводять викладачі як з Португалії так і з Бразилії, можна почути і навчитись відрізняти європейську португальську від бразильської, чим я звісно не могла не скористатись.

На курсах цікаво перш за все тим, що з тобою навчаються студенти з усього світу: від Канади до Індії, від Ірландії до Зімбабве. Кожен з нас такий різний, зі своїм смішним акцентом, але об’єднує нас одне – нестримне бажання знати більше ніж просто «Desculpe, mas não falo português» , що означає «Вибачте, але я не розмовляю португальською».
Проте, Міню – це не лише навчання. Спортивний центр на території університету не дозволить тобі забувати про найцінніше – здоров’я. Студенти мають змогу відвідувати різноманітні заняття: від кікбоксингу до пілатесу, коли лише заманеться: чи просто між парами на перерві, чи після занять, адже центр відкритий з 8 ранку до 9 вечора.

Та все це не було б таким класним якби не ESN – загальноєвропейська студентська організація, волонтери якої роблять твій досвід максимально незабутнім. Вони організовують різноманітні події на початку семестру для знайомства усіх студентів по обміну, поїздки в інші міста Португалії, а також події для соціального розвитку Браги із залученням міжнародних студентів. На одному з фото можна побачити як студенти з Мексики, Німеччини та України беруть активну участь в «Cooking Day» разом з дітками в сиротинці.

Я б могла писати ще довго, адже вражень вистачає. Хто хотів би дізнатись більше, feel free to ask☺️

Світлина від Ivan Franko National University of Lviv - International Office.