Відійшов у вічність Ректор, Професор Іван Вакарчук

04.04.2020 | 20:45

Помер батько Святослава Вакарчука, колишній міністр освіти ...

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка глибоко сумує у зв’язку з непоправною втратою: 4 квітня 2020 року на 74-ому році життя перестало битися серце великого українця, гуманіста, неординарної людини й науковця, багаторічного Ректора і Заслуженого професора Університету, Міністра освіти і науки України, Героя України Івана Олександровича Вакарчука.

Відійшла у засвіти Людина, яка для всіх, хто мав можливість слухати  або читати Його лекції, виступи, накази, поради чи просто принагідно спілкуватися з ним, була одночасно і керівником, і вчителем-наставником, і великим другом. Для нас Він був взірцем національної гідності, порядності, інтелігентності та відповідальності у своїй безкомпромісній любові до рідного слова, рідної землі, рідного Університету.

Ми завжди усвідомлювали, що академічна постава та громадянська позиція Ректора, Професора Івана Вакарчука творили своєрідний прообраз новітнього українського інтелектуала європейського закрою, відданого високій місії служіння своєму народові й державі. Він був із тих особистостей, які без вагань у переломні, історичні, моменти становлення української державності останніх понад тридцять років завжди були в авангарді будівничої національно-патріотичної сили, обстоюючи одвічні права українського народу на державний суверенітет, цивілізовані умови для розвитку української мови, культури, науки, релігії й освіти. Він завжди був там, де вирішувалася доля України.

Як Ректор Професор Іван Вакарчук став цілою епохою для Львівського університету, перетворивши його у національний за духом сучасний європейський центр науки й освіти, у якому престижно навчатися і працювати. Він добре знав, що важливим фактором у розбудові національної держави є науково-інтелектуальний потенціал провідних університетів і високий рівень викладання у школах, а тому послідовно втілював ідею оновлення Української держави через підвищення рівня освіти і науки. Йому належали численні вагомі державницькі ініціативи, зокрема, створення Центру незалежного оцінювання якості знань, концепція реформування аспірантури й докторантури відповідно до міжнародної системи, ідея необхідності надання автономності університетам тощо.

Іван Вакарчук створив свою наукову школу теоретичної фізики, яка стала однією з найавторитетніших в Україні і знаних у світі. Під Його керівництвом захистили докторські і кандидатські дисертації численні відомі вчені та педагоги.

Професор Вакарчук завжди дбав про обдаровану українську молодь: упродовж багатьох років читав лекції з фундаментальних проблем фізичної науки старшокласникам різних шкіл, слухачам Львівської обласної Малої академії наук, Президентом якої був до самої смерті, ініціював видання і був головним редактором єдиного в Україні науково-популярного видання для старшокласників “Світ фізики”. Вагомою була і Його ініціатива вирівнювання шансів для здібних дітей із сільської місцевості та гірських районів здобувати вищу освіту (програма “Обдаровані діти села”).

Смерть професора Івана Вакарчука є непоправною втратою для української науки, освіти й державотворчоcті, адже своїм життям і діяльністю Він прагнув зробити світ гуманнішим, добрішим, інтелектуальнішим. У глибокій скорботі, підсумовуючи Його численні заслуги й чесноти, згадуємо цікавий факт Його наукової творчості: три фундаментальні книги професора Івана Вакарчука (“Вступ до проблеми багатьох тіл”, “Квантова механіка” і “Теорія зоряних спектрів”) закінчуються словами: Істина – Краса – Гармонія. Усе своє життя Він шукав шляхів до тих високих уселюдських істин, заповідаючи сучасникам і наступним поколінням своє життєве кредо: “Говоріть завжди правду, щоб не запам’ятовувати власну брехню”.

Низько схиляємо голови у глибокій пошані до Івана Олександровича і розділяємо разом із родиною, друзями й колегами невимовний біль утрати.

Пам’ять про Вас, дорогий наш Ректоре і Професоре, вічно житиме в наших серцях!