Відбулися творчі конкурси для охочих навчатися на бюджет

12.08.2020 | 11:35

Пропонуємо Вам матеріал Пресцентру Університету:

10-11 серпня 2020 року на факультеті культури і мистецтв провели творчий конкурс для охочих вступати на бакалаврат за спеціальністю 024 «Хореографія». Цьогоріч до участі у випробувані зареєструвалися 43 потенційні студенти, які змагаються за можливість навчатися на бюджетній формі. Конкурс з хореографії став останнім серед творчих випробувань, які складали абітурієнти, аби стати студентами-бюджетниками факультету культури і мистецтв. До цього – 3 і 5 серпня – свої творчі здібності уже продемонстрували абітурієнти, які мають намір вступати на навчання за кошти державного бюджету на дві освітні програми спеціальності 026 «Сценічне мистецтво» (Акторське мистецтво драматичного театру і кіно; Театрознавство).

Творчий конкурс із хореографії традиційно відбувається у три етапи. Під час першого – комісія оцінює фізичні дані вступників:  гнучкість, координацію тощо. Для цього абітурієнтів запрошують на урок класичного танцю, де вони виконують базові хореографічні рухи.

«Друга частина творчого конкурсу – це демонстрація того, що абітурієнти підготували вдома. Ми даємо їм волю у виборі стилю, музики, хореографії. Їхнє завдання – показати себе якнайкраще», – пояснює кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри режисури і хореографії Олександр Плахотнюк.

Упродовж третього етапу творчого конкурсу абітурієнти витягують білет із ключовим словом та готують короткий хореографічний етюд, у якому за допомогою пластики та емоцій пояснюють своє розуміння і бачення його сутності та етимології. Це завдання передбачає застосування креативного мислення, вміння імпровізувати та адаптуватися до викликів.

«За 30 хвилин підготовки вони створюють цілу композицію. Так ми можемо бачити, як працює хореографічний інтелект абітурієнта. Якщо до вступу у ЗВО абітурієнти розвивали свою танцювальну специфіку, то упродовж навчання ми, хоч і вдосконалюємо її, та радше працюємо з інтелектуальною складовою майбутнього фахівця. Так, кожен наш випускник повинен вміти створити цілісну виставу. У ній мають бути як сольні номери, так і масові. За 10 років існування кафедри режисури та хореографії було поставлено понад 100 потужних вистав. Це – те, чим ми пишаємось, адже такі речі не практикується майже ніде в Україні», – акцентує професор кафедри режисури та хореографії, Народний артист України Олег Петрик.

Упродовж двох днів творчих випробувань абітурієнти демонстрували найрізноманітніші стилі хореографії. Дехто вирішив пов’язати своє життя з танцями за спонтанним покликом мрії, а хтось тренується ще змалку. До прикладу, Єлизавета Фрідман займається класичними видами танцю під керівництвом своєї мами – артистки балету Анни Сапункової. «Все моє дитинство минуло у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.  Це – мій другий дім і я мрію стати його частинкою вже як артистка балету. Я впевнена, що на факультеті культури і мистецтв нас чекає неймовірно цікаве навчання, яке забезпечать професійні викладачі. Я зауважила дуже хороші умови для тренувань, комфортні балетні зали, в яких можна освоювати нові техніки. Не у всіх ЗВО є така матеріальна база. Вірю, що в ЛНУ ім. Івана Франка я зможу розвивати себе, як в класичному напрямку, так і розширити спектр своїх вмінь й іншими видами хореографії: характерних та сучасних напрямків», – зізнається Єлизавета Фрідман.

Ірина Прихідняк розповідає, що займається танцями вже 10 років. «Я, практично, самоучка. Ми з друзями заснували студію танців у моєму селі на Львівщині: тренуємось там самі і навчаємо діток. Я мрію вступити на спеціальність «Хореографія» для того, аби вдосконалитися не лише як хореограф, але і як педагог», – розповідає Ірина.

Участь у творчому конкурсі взяли абітурієнти з різних регіонів України. Зокрема, Яна Бень приїхала демонструвати свої танцювальні таланти з Бурштина: «Я займаюся хореографією вже 13 років. Танці – це моя мета ще дитинства. Знаю точно, що не зупинюся на бакалавраті факультету культури і мистецтв. Я планую вступати в магістратуру та аспірантуру, адже мрію стати професійним педагогом. Я хочу заснувати свою школу танців, аби заохочувати інших займатися цим мистецтвом, передавати свої знання та вміння майбутнім поколінням».

Ольга Мороз з Тернопільщини, зізнається, що мріє займатися танцями ще з 6 років. «Я готова працювати, тренуватися і показувати найкращі результати, аби довести всім, що українські хореографи – це професіонали високого класу. Я не знаю точно, чи хочу танцювати, чи навчати танцю інших, але впевнена, що знайду свою нішу з часом, адже хореографія дає широкий вибір і перспективи розвитку», – акцентує Ольга Мороз.

Додамо, що для тих, хто розраховує здобувати освіту винятково за кошти фізичних осіб передбачається окремий творчий конкурс 22 серпня. Проте ті абітурієнти, які вже продемонстрували свої вміння, але не перемогли у конкурсі на державні місця, не зобов’язані вдруге брати участь у випробуванні для того, щоб претендувати на контрактну форму навчання (за умови, що вони набрали кількість балів не меншу 130).

Нагадаємо, що процес подання електронних заяв для вступу у заклади вищої освіти України стартує 13 серпня.

https://www.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2020/08/2020-08-12-contest-01.jpg