У Науковій бібліотеці провели онлайн-екскурсію

03.04.2020 | 14:50
3 квітня 2020 року директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка Василь Кметь провів онлайн-екскурсію найдавнішою книгозбірнею України. Пряма трансляція екскурсії відбувалася на офіційній сторінці Наукової бібліотеки в мережі Facebook, тому спостерігати за дійством змогли одночасно майже двісті осіб.
Захоплива і загадкова онлайн-мандрівка найпотаємнішими куточками університетської книгозбірні не залишила байдужим абсолютно нікого! Директор Наукової бібліотеки представив глядачам книгозбірню як філософський містичний простір, де існує багато мов і багато традицій. Василь Федорович показав глядачам книгосховище і розповів про його історію і формування книжкових колекцій, показавши наочно як колись книжки видавали напряму із книгосховища. За словами Василя Кметя книгосховище будували із розрахунку на пів мільйона книг, однак зберігалося тут втричі більше наукової літератури. Директор зауважив, що в книгосховищі збережено ідею філософського містичного шестигранника, адже є шість ярусів, шість рядів стелажів, шість вікон з кожного боку.
Василь Федорович показав глядачам й інше цікаве приміщення Наукової бібліотеки – бомбосховище. Спеціальний бункер виконував мілітарно-охоронні функції на випадок військової небезпеки.
Наступним оглядовим майданчиком став головний читальний зал Наукової бібліотеки. Василь Федорович розповів про історію символів, зображених на стінах залу, зацитувавши уривок з Енциклопедії Університету про те, як «Сова Мінерви, наближена і допущена під захист католицької віри і королівської корони, сіла на гніздо Лехітського Орла, і спрагнена знань простота князів і вельмож створила ґнєзненську гімназію, важливішу, ніж скіпетр, трон». Василь Федорович також показав глядачам унікальний лічильник, з допомогою якого колись вели підрахунок читачів, замовлень та виданих книг. Окрім того, глядачів віртуально провели до читальної зали наукових співробітників, показали рукописний каталог бібліотеки, науково‑бібліографічний відділ і, звичайно, кабінет директора Наукової бібліотеки з усіма його автентичними реквізитами.
Наостанок директор бібліотеки показав глядачам приміщення, куди не піднімався жоден користувач книгозбірні – горище.
Запис онлайн-екскурсії Науковою бібліотекою можна переглянути за посиланням https://www.facebook.com/librarylnu/videos/312169713090032.
Організатори заходу діляться, що така екскурсія є першою у циклі онлайн-мандрівок найдавнішою книгозбірнею України, відтак закликаємо усіх зацікавлених стежити за анонсами майбутніх подій на сайті Наукової бібліотеки.