У квітні в Ужгороді стартує І Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка

25.01.2020 | 09:20

Заходи фестивалю, що триватиме в обласному центрі Закарпаття впродовж 3-5 квітня 2020 р., проходитимуть на кількох локаціх. Так, майданчиками фесту стануть Ужгородське державне музичне училище ім. Д. Задора, Закарпатська обласна філармонія, Закарпатський музей народної архітектури та побуту, Ужгородський замок.

Захід відбуватимуться з метою підтримки, розвитку та популяризації в широких колах хорового мистецтва.

У музичній культурі Закарпаття Михайлові Кречку (1925–1996) належить особливе місце. Цей багатогранний і талановитий музикант проявив себе як блискучий хоровий диригент, активний пропагандист і збирач народної пісні, композитор, публіцист, педагог та музично-громадський діяч.

Чимало сил віддав Михайло Кречко для популяризації народної пісні Закарпаття. У творчій діяльності музиканта пропаганда народної музики була нерозривно пов’язана із її збиранням. З цією метою він записував кращі зразки народно – пісенної творчості та у вигляді хорової художньої обробки знову повертав їх у народ уже в концертному виконанні.

Митець виховав цілу плеяду талановитої молоді, яка продовжує його високі традиції. Серед відомих і найбільш здібних – Еміл Сокач, заслужений артист України, художній керівник і диригент хору “Cantus”, а також О. Тарасенко, М. Мороз, В. Рацюк.

Вболіваючи за вітчизняне хорове мистецтво, Михайло Кречко став ініціатором і засновником Всеукраїнського конкурсу хорових колективів ім. М. Леонтовича, був незмінним членом журі фестивалів, конкурсів та інших творчих змагань. Він щороку проводив семінари-практикуми для хормейстерів Закарпаття. Навіть смерть застала музиканта за роботою. Серце маестро зупинилося 25 лютого 1996 році у Луцьку, де він очолював журі міжнародного конкурсу хорових колективів.

джерело