Тиждень підтримки академічної доброчесності

12.12.2016 | 21:21
Чи є цінний студент, який за час навчання в університеті засвоїв лише навики усім відомих комбінацій клавіш Ctrl+C, Ctrl+V? А де ж вміння критично мислити, аналізувати, створювати щось нове? Сучасне суспільство потребує не просто хороших оцінок в дипломі, а знань та вмінь. Саме тому цього тижня Львівський університет проведе акцію – тиждень підтримки академічної доброчесності.

Поняття академічної доброчесності – одне із найбільш актуальних зараз в українській освіті, і це те явище, за котре борються як центральні органи влади, так і самі ВНЗ разом із громадськістю.Але попри постійне обговорення питання, воно й надалі не вирішене.

На початку зимової залікової сесії студентство Франкового університету вирішило нагадати академічній спільноті про важливість сумлінного та чесного навчання. Провокаційна назва “50 відтінків плагіату” має на меті привернути увагу до проблеми та зростити зерно академічної чесності серед спільноти ЛНУ ім. І. Франка.

Інформаційна кампанія триватиме з 12 по 18 грудня. Щодня у соціальних мережах будуть з’являтися цікаві дописи, що присвячені основним аспектам доброчесності. Одним із найбільш значимих заходів, що будуть проводитися в рамках тижня академічної доброчесності стане студентська акція в середу, 14 грудня. В рамках акції заплановано флеш-моб, всі зацікавлені отримають відповіді на актуальні питання, пов’язані зі плагіатом та отримають кольорові наліпки-мотиватори аби виховувати академічну доброчесність у собі.

Що таке академічна доброчесність?
Доброчесність – це усвідомлене і сумлінне ставлення студента до навчального процесу. Цю чесноту потрібно плекати у собі, розвиваючи найкращі позитивні риси характеру, зокрема такі як чесність, повага, довіра, справедливість, відповідальність.
А де це найкраще почати робити як не в університеті? Бути доброчесним означає робити все по совісті, навчитися здобувати знання, а не диплом, адже лише за таких умов стають хорошим спеціалістом, а не ще одним дипломованим безробітним. Доброчесна людина ніколи не присвоюватиме собі чужих заслуг, вона зважатиме на думку іншого і прийматиме її.
Тому в процесі навчання та дослідницької роботи потрібно керуватися принципами чесної праці та навчання. І в майбутньому це стане невід’ємною складовою нової академічної культури вишів усієї країни!
ПАМ’ЯТАЙ: Лише від тебе залежить, які навики ти винесеш з університетських років: бездумне копіювання чужих думок чи вміння формулювати власні.

За матеріалами Відділ Інформаційного Забезпечення ЛНУ ім. І.Франка, Franko TV  і  galinfo.com.ua

 

154925