Театр Лесі: Кому вигідні герої? (онлайн-дискусія)

08.12.2020 | 07:35
Давньогрецький театр був місцем дослідження важливих людських і суспільних питань. Вони і досі дають нам привід для осмислення тих самих проблем у нашому власному контексті і нашій сучасності. “Медея” Евріпіда гостро озвучує теми неприйняття мігрантів та націоналізму, “Антігона” Софокла сфокусована зокрема на фемінізмі, а “Одіссея” Гомера знову змушує нас подумати про теми героя, війни, (не)можливості повернутись до нормального життя, посттравматичного синдрому.
Саме про героя міркує ціла команда театрального проєкту “Українська Одіссея”, працюючи над Епізод ІІ цього проєкту – постановкою “Герої Хаосу” в Театрі Лесі Українки. Окрім того, ми хочемо розширити простір для обмірковування цієї теми.
З початком війни в 2014 році, Україна стала скоріше об’єктом на мапі політичних зон впливу, радше статистикою, ніж країною з живими людьми. Процес героїзації в цих умовах сильно активізувався і породжує нові міфи та кумирів, котрі претендують залишитись в історії, яка пишеться саме зараз.
Під час онлайн-дискусії “Кому вигідні герої?” ми розглянемо це питання з 3-ох різних перспектив, що дотичні до процесів формування та транслювання героїзації: історичні герої, вигадані герої та сучасні герої. Чи герой обов’язково повинен жертвувати? Кому вигідні герої? Хто визначає статус героя?
Участь у дискусії візьмуть:
Оксана Дудко
Ігор Колесник
Віктор Рубан
Модерує – Володимир Бєглов
Про проєкт “Українська Одіссея”:
Українська Одіссея – це масштабний театральний проєкт, в рамках якого одна команда митців створить 5 вистав-епізодів в різних містах України (Київ-Львів-Харків-Одеса-Київ). Імпульсом проєкту є “Одіссея” Гомера та “Улісс” Джеймса Джойса, на основі яких підіймається тема війни, еволюції та героїзму.
Театр Лесі проводить резиденцію команди авторів проєкту (режисер Дмитро Костюмінський, хореограф Віктор Рубан, медіа художник Михайло Панчик, композитор Генадій Бойченко, продюсерка Вероніка Склярова) та разом з ними створює виставу, що стане Епізодом ІІ Української Одіссеї.
Онлайн-дискусія відбувається в рамках резиденції “Українська Одіссея. Епізод ІІ” за підтримки ЛМР та Програми Фокус на культуру.
09.12.2020
о 16:30