Розпочала роботу Всеукраїнська науково-практична конференція “Національному академічному українському драматичному театру імені Марії Заньковецької 100 років”

17.11.2017 | 21:11

17 листопада 2017 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції  «Національному академічному українському драматичному театру імені Марії Заньковецької 100 років».

Привітав учасників наукового зібрання Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник, який наголосив на важливій ролі Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької у розвитку культури, мистецтва та суспільства.

«Театр імені Марії Заньковецької є унікальним соціокультурним феноменом, який виконує не лише естетичні, власне театральні функції, але і є осередком, який притягує нові ідеї, формує високі мистецькі цілі, виховує молодь», – зазначив Володимир Петрович, подякувавши представникам театру за їхній великий внесок у розвиток театральної освіти у Львівському університеті.

Також Ректор Університету додав: «Які б відкриття не робила наука, світ ніколи повністю не раціоналізується. Світ не можна осягнути тільки за допомогою думки. Є інша форма, яка дає інший зріз сприйняття світу, – це мистецтво і театр, де персоніфіковано через образи й естетику глибше і повніше пізнається світ. Тому світ науки і світ високої культури, який ви творите, повинні бути єдині у творенні унікальної атмосфери українського духовного простору».

Також учасників конференції привітали заслужений діяч мистецтв, генеральний директор Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Андрій Мацяк і народний артист України, лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка, академік НАМ України, головний режисер Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької Федір Стригун. Вони, зокрема, наголосили на важливості розвитку театрального мистецтва в Україні і потребі виховання нового покоління драматургів.

Надалі учасники конференції представили наукові доповіді, у яких йшлося про різні періоди історії Театру ім. М. Заньковецької, репресії, які застосовували проти театралів в середині ХХ століття та особистостей, які спричинилися до розвитку одного із провідних театрів України.