Представники факультету взяли участь у вшануванні пам’яті Івана Франка

03.06.2015 | 07:42

28 травня 2015 року академічна спільнота Львівського університету взяла участь у  панахиді та урочистому покладанні квітів до могили Івана Франка, що на Личаківському кладовищі.

Почесна варта із ліцею імені Героїв Крут, науковці, представники державної адміністрації, актори театру та хористи прийшли до могили Каменяра, аби гідно вшанувати його пам’ять.

«99 років минуло відтоді, коли Галичина і вся Україна провела в останню путь Івана Франка, – звернувся до присутніх заступник голови Львівської облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Підлісний. – Сьогодні спостерігаємо яскравий приклад того, як потрібно любити Україну – не тільки голосним словом на мітингу, а й тяжкою інтелектуальною працею, виховувати молоде покоління у любові до неї, бо лише так зможе жити Україна. Іван Франко був цього свідомий. Пишучи свої праці та вступаючи в дискусії на різну тематику, він знав, що посіє те, що зійде добрим урожаєм. І всім, що ми здобули за 24 роки Незалежності, завдячуємо саме йому», – переконаний Юрій Підлісний.

«Перебуваючи тут, біля могили Івана Франка, хочеться пригадати всю історію України. Українці – це народ, який ніколи не воював за чуже, але пролив стільки крові за своє. І тут варто згадати слова Івана Франка, які сьогодні особливо актуальні: «Мовиш: нині інші війни? Ну то іншу зброю куй!», – зазначив  представник Львівської обласної ради.

«Сьогодні вшановуємо пам’ять Івана Франка, одного із титанів українського національного відродження, який у глуху ніч бездержавності явив світові потужний чин українства, уярмленого чужими імперіями, але незламного», – сказав голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. «Нині ми в боргу перед Іваном Франком, адже не все зроблено належним чином, аби його слово звучало разом зі словами Тараса Шевченка та Лесі Українки на Майдані, мобілізувало й кликало у неспокійні дні й сьогодні. Нам потрібно докласти зусиль, аби врешті видати 100-томник творів Івана Франка, який досі не надрукований. Маємо долучитися до цієї благородної справи всі!», – зазначив Михайло Сидоржевський.

«Сьогодні, перебуваючи на цьому святому для кожного українця місці, перед могилою і водночас духовним обличчям нашого великого Каменяра, нам і радісно, і сумно, – звернувся до присутніх зі словом про Івана Франка доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри літератури Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Петро Іванишин. – Радісно, адже зібрались тут разом цілим колективом, святковою громадою для гідного вшанування нашого Генія, і сумно, адже це вшанування відбувається  в час здолання різного ідейного чортополоху, якого так багато в сучасній Україні».

«Сьогодні ми успішно долаємо радянські стереотипи осмислення Івана Франка, псевдонародницькі примітивні способи його трактувань і вшанувань, що гідно робить сучасне покоління як науковців, так і культурних діячів України», – переконаний Петро Іванишин. «У сучасних реаліях хотілося би почути слово про духовну могутність Каменяра, а не про його неактуальність. Його слід розуміти таким, яким він був, поглиблюючи сутнісні риси його неординарної, могутньої і потужної творчої особистості, адже він – автор, письменник, який уособлював шлях до Істини, універсальний інтелект нації та ціла академія наук в одній особі», – зауважив науковець.

Проникливим декламуванням поезії Івана Франка урочистості до вшанування його пам’яті продовжили залужений артист України Юрій Брилинський, Народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Богдан Козак та Народний артист України Святослав Максимчук. Також присутні мали змогу почути пісні на тексти Івана Франка в майстерному виконанні хору кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв Університету під керівництвом старшого викладача кафедри Марії Камінської.

За матеріалами публікації Прес-центру Університету

 

2015-05-29-franko-03 2015-05-29-franko-04 2015-05-29-franko-09 2015-05-29-franko-17 2015-05-29-franko-24 2015-05-29-franko-25 2015-05-29-franko-26 2015-05-29-franko-27