Круглий стіл «Юліан Лаврівський – видатний український громадсько-політичний і культурний діяч, правник, сподвижник національного відродження України»

09.11.2023 | 00:32

«Нам треба сьогодні докладати більше зусиль у сфері культури,

щоб у майбутньому платити меншу ціну

за наше право мати власну національну ідентичність і свободу»

(Ярослав Іванків) 

З ініціативи історичного факультету, факультету культури і мистецтв та юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка 2 листопада 2023 року проведено круглий стіл «Юліан Лаврівський – видатний український громадсько-політичний і культурний діяч, правник, сподвижник національного відродження України».

Метою цього заходу було не лише вшанування пам’яті видатного українського політичного і культурного діяча, правника, одного із ідеологів українського національного відродження першої половини ХІХ ст., а й переосмислення ролі цієї постаті для нашого державотворення, усвідомлення цінності його напрацювань і для українського, і для польського народів. Як свідчення цього згадаємо лише один факт: на похорон Ю. Лаврівського у травні 1873 року зібралося близько 20 тисяч представників різних національностей (ці проводи в останню путь стали наймасштабнішим похороном у Львові за все ХІХ ст.!).

З вітальним словом до учасників круглого столу виступили: перший проректор Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидат економічних наук, доцент Андрій Гукалюк, в. о. декана історичного факультету, доктор історичних наук, професор Руслан Сіромський, в. о. декана факультету культури і мистецтв, кандидатка філологічних наук, доцентка Мирослава Циганик, голова Львівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Володимир Шуркало, наукова співробітниця Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Оксана Жеплинська та голова Українсько-австрійського фонду Ярослав Іванків. Хвилиною мовчання було вшановано покійну деканку факультету культури і мистецтв, докторку мистецтвознавства, професорку Майю Гарбузюк, яка була однією із найактивніших ініціаторів проведення цього круглого столу, готувала доповідь, але передчасно відійшла у вічність в серпні цього року.

У доповіді завідувача кафедри історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка, доктора юридичних наук, професора Ігоря Бойка йшлося про Ю. Лаврівського як правника, його професійну діяльність як судді крайового суду у Львові, актуарія Самбірського суду, радника Вищого крайового суду у Львові, а також – про його переклад австрійського Цивільного кодексу 1811 р. українською мовою.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії імені Михайла Грушевського історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Мар’ян Мудрий розповів про політичну діяльність Ю. Лаврівського, зокрема у статусі посла до Галицького крайового сейму, активного сподвижника українського національного відродження, з одного боку, та речника українсько-польського порозуміння, з іншого боку, що насправді було пошуком не «порозуміння», а радше «допустимого компромісу».

Про громадську діяльність Ю. Лаврівського, його довголітню роботу як засновника та голови товариства «Руська Бесіда», голови товариства «Просвіта» розповів завідувач кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка», кандидат історичних наук, доцент Іван Хома.

Завершальним у роботі круглого столу став виступ кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І. Франка Романа Лаврентія, де було представлено найважливіші здобутки Ю. Лаврівського у становленні першого професійного театру у Львові – Українського національного театру під патронатом Товариства «Руська Бесіда» (1864 р.), та окремо наголошено на реальних труднощах, які мусили подолати українці Галичини, щоб здобути національну інституцію, яка одразу ж стала дієвим інструментом для формування національної ідентичності.

Окрім того, за декілька годин до початку роботи круглого столу проведено поминальну панахиду на Личаківському кладовищі з нагоди вшанування пам’яті Ю. Лаврівського – за участю хору факультету культури і мистецтв (1 і 2 курс спеціальності 025 «Музичне мистецтво (Хорове диригування)» під керівництвом Василя Чучмана, доцента кафедри музикознавства та хорового мистецтва. Короткими промовами біля надгробку вшановано пам’ять українського громадського діяча та прозвучав вірш О. Кониського «Надія» присвячений Ю. Лаврівському у виконанні заслуженого діяча мистецтв України, донедавна співробітника Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької та викладача кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету ім. І. Франка Юрія Чекова.

Сподіваємося, що проведений круглий стіл пробудить активніший інтерес дослідників до постаті Юліана Лаврівського, і – як висловилися більшість учасників заходу – незабаром це переросте у наукову конференцію та видання корпусу текстів, присвячених видатному українському громадсько-політичному і культурному діячеві, несправедливо призабутому сподвижникові нашого національного відродження.

Роман Лаврентій,

доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності

факультету культури і мистецтв