2-3 березня 2017 року на базі Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича відбулась ІV регіональна науково-практична студентська конференція «Музикознавчі студії Поділля-2017»

14.03.2017 | 16:01

2-3 березня 2017 року на базі  Вінницького училища  культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича відбулась  ІV регіональна науково-практична студентська конференція «Музикознавчі студії Поділля-2017».

 

Організатори заходу запросили відомих гостей, що відкрили перший день конференції. Особливе враження на студентів та викладачів справив майстер-клас з основ імпровізації Красавіної Лариси Миколаївни, викладача-методиста, завідуючої цикловою комісією «Музичне мистецтво естради» Черкаського музичного училища ім. С.С. Гулака-Артемовського. Педагог ознайомив присутніх з принципами мелодичного та гармонічного моделювання імпровізацій в естрадно-джазовій музиці. У цьому Ларисі Миколаївні чудово допомагала її талановита студентка Лихолат Катерина. Проте поринути у стихію джазової імпровізації викладач заохочувала всіх присутніх. Зокрема спробували імпровізувати на фортепіано студенти фортепіанного відділу нашого училища – А. Наминач і К. Кравчук.

Спеціальним запрошеним гостем конференції був також доктор мистецтвознавства, професор, зав. кафедрою музичного мистецтва та хореографії Південноукраїнського університету ім. К.Д. Ушинського Шип Сергій Васильович. У своїй доповіді професор відкрив шлях до роздумів на тему місця українського музикознавства у європейському культурному просторі.

Другий день конференції розпочався віртуальною доповіддю нашої випускниці Ніни Сойфер, яка на даний момент вже є доктором Музики (Освіти, Композиції), York Universiti (Canada,Toronto).  Тема стосувалась педагогіки та філософії «Інтегрованих мистецтв».

У пленарних засіданнях 2 та 3 березня взяли участь студенти з багатьох міст України, таких як Одеса, Львів, Київ, Херсон, Тернопіль, Хмельницький, Житомир, Вінниця. Слід відмітити, що в доповідях учасників переважала  саме українська тематика. Слухачі конференції відкрили для себе маловідомі постаті української музичної культури.

Приємно, що у конференції взяли участь студенти різного віку — від першокурсників училищ до студентів мистецьких університетів та академій. Причому поряд з теоретиками виступили і студенти виконавських відділів. І хоча конференція студентська, завершила пленарне засідання доповідь викладача Вінницького училища – Поводатор І. В

Доброю традицією Вінницької конференції стало доповнення роботи культурною програмою. Так цього року гості нашого міста відвідали   концерт у Вінницькій обласній філармонії до закриття форуму молодої музики, а також  Обласний художній музей.

Хочеться висловити особливу подяку викладачам, які традиційно готують студентів до нашої конференції:

Копиці М.Д., доктору мистецтвознавства, професору НМАУ ім. П.Чайковського;

Букало Н.З. викладачу вищої категорії,  Старинській С.І., викладачу-методисту Тернопільського обласного державного музичного училища ім. С.Крушельницької;

Старюченко Н.А., кандидату мистецтвознавства, викладачу-методисту Херсонського музичного училища;

Юзюк  Н.Ф., старшому викладачу кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. Івана Франка, відміннику народної освіти України, вчителю-методисту вищої категорії;

Бєляєвій Т.А., викладачу-методисту, Хлистун Л.П., викладачу-методисту, Шнуровій Ю.А., викладачу вищої категорії Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби;

Качоровській Н.І., викладачу-методисту Житомирського музичного училища ім. В.С.Косенка;

Кушці Н.М., викладачу-методисту, Поляковській С.П., кандидату мистецтвознавства, викладачу-методисту, Фіськовій Н.Я., викладачу Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д. Леонтовича.

Сподіваємось, що конференція «Музикознавчі студії Поділля-2017» залишила в учасників та гостей приємне враження і стала поштовхом для подальших наукових досліджень молодих науковців.

За матеріалами  vukm.com.ua