За плагіат позбавлятимуть вчених звань

25.04.2018 | 17:38

Osvita.ua інформує, що уряд ухвалив постанову, що посилює відповідальність за порушення академічної доброчесності під час отримання вченого звання. Відповідні зміни внесені до порядку про присвоєння вчених звань.

У Міністерстві освіти наголошують, що відтепер у разі порушення академічної доброчесності не лише відмовлятимуть у присвоєнні звання, а й позбавлятимуть його.

Коментуючи урядове рішення заступник міністра освіти і науки Юрій Рашкевич підкреслив необхідність розвитку культури академічної доброчесності в академічному середовищі та посилення відповідальності за порушення академічної доброчесності.

«Саме тому в порядку було окремо уточнено, що в разі недотримання вимог законодавства з питань присвоєння вчених звань, зокрема за порушення академічної доброчесності, атестаційна колегія МОН скасовує рішення вченої ради та відмовляє у видачі державного документа про присвоєння вченого звання. Більш того, в порядку відтепер прописано, що в разі виявлення МОН порушення вимог законодавства з питань присвоєння вчених звань, зокрема за порушення академічної доброчесності, особа, якій присвоєно вчене звання, може бути позбавлена такого звання шляхом затвердження атестаційною колегією МОН рішення вченої ради про позбавлення вченого звання в установленому МОН порядку», – зазначає Рашкевич.

Також, щоб покращити доступ до науково-педагогічної діяльності осіб з інвалідністю І групи, для них було дещо полегшено вимоги для отримання вчених звань. Також урівняні можливості діячів культури та мистецтв у отриманні вченого звання доцента.

«У попередній редакції порядку вчене звання доцента присвоювалось діячам культури та мистецтв, які мають суспільне визнання, в результаті чого отримали почесне звання «Народний артист України», «Народний художник України», «Народний архітектор України», «Заслужений діяч мистецтв України». Тепер цей список розширено званнями «Заслужений артист України», «Заслужений художник України», «Заслужений архітектор України», «Заслужений працівник культури України», «Заслужений майстер народної творчості України», – пояснив Юрій Рашкевич.

за матеріалом OSVITA.UA