Вступ 2019: творчі конкурси для вступників на бакалавра та молодшого спеціаліста проходитимуть у декілька потоків, а реєстрація на них не залежатиме від наявності сертифікатів ЗНО

21.06.2019 | 20:31

За повідомленням МОН України:

Цього року МОН змінило терміни проведення творчих конкурсів для вступу на бакалавра та молодшого спеціаліста на основі повної загальної середньої освіти. Порядок, який визначає процедуру конкурсу та реєстрації на нього, було розміщено на сайті Міністерства сьогодні, 21 червня 2019 року.

“Основна різниця організації творчих конкурсів, порівнюючи з попередніми роками, полягає у тому, що тепер заклади мають проводити їх у декілька потоків. Раніше виші визначали випробування за однією спеціальністю, інколи в один день, і вступники, особливо з інших регіонів, мали обирати один заклад. Склалася ситуація, коли вступник де-юре може подавати 7 заяв у різні виші, але де-факто не може реалізувати своє право через накладку у термінах творчих конкурсів. Зараз така проблема знімається”, – зазначив  гендиректор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Попередньо заклади погоджували з МОН графіки творчих конкурсів за визначеними спеціальностями. Ознайомитися з ними у кожному окремому виші можна у розділі “Вступна кампанія 2019”.

Період проведення творчих конкурсів виглядає так:

  • для вступу на бюджет або контракт – з 1 до 10 липня (обов’язково);
  • для вступу тільки на контракт – з 11 до 22 липня (для вступу на бакалавра; рішення про проведення приймає заклад);
  • для вступу тільки на контракт – з 11 до 29 липня (для вступу на молодшого спеціаліста; рішення про проведення приймає заклад).

Ще однією новацією є те, що під час прийому заявок заклади не можуть вимагати сертифікатів ЗНО. У такий спосіб знімається залежність оцінки за творчий конкурс від результатів тестування.

Для реєстрації на творчий конкурс вступник подає до закладу:

  1. заяву на участь у творчому конкурсі;
  2. копію документа, що посвідчує особу;
  3. фотокартку розміром 3х4 см;
  4. копію документа про повну загальну середню освіту або довідку від закладу про те, що особа завершить її здобуття до 10 липня (включно з тими, кого допущено до додаткової сесії ЗНО).

Для допуску на пункт проведення конкурсу вступник має пред’явити оригінал документа, що посвідчує особу, а також екзаменаційний листок, який він отримує після реєстрації у закладі. Важливо, що реєстрація та складання творчого конкурсу не є фактом подачі заяви до вишу. Тобто вступник далі має подати заяву у цей заклад і на цю ж спеціальність через електронний кабінет. Їх реєстрація розпочнеться вже у липні.

Нагадаємо, що вступити у виш за результатами співбесіди або іспитів зможуть визначені категорії вступників.