Всеукраїнський конкурс вокалістів імені Оксани Петрусенко

22.03.2019 | 07:51

Всеукраїнський конкурс вокалістів імені Оксани Петрусенко  свій відлік веде з 2000 року й давно став довгоочікуваним святом за участю молодих вокалістів з усіх регіонів України та країн зарубіжжя. Конкурс, започаткований обласним управлінням культури та обласною організацією Національної Всеукраїнської музичної спілки, присвячений пам’яті видатної української співачки Оксани Андріївни Петрусенко, творчий шлях якої  починався у нашому місті. Саме в Херсоні вона вперше вийшла на професійну сцену, тут вона народилась як співачка, саме херсонці вперше назвали її українським соловейком, саме в Херсоні нікому невідома Ксенія Бородавкіна стала Оксаною Петрусенко. Звідси це співуче ім’я злинуло в світи, щоб навіки лишитися  в  пам’яті народній. 

Незрівнянна в оперному репертуарі, неперевершена виконавиця українських народних пісень, геніальна Оксана Петрусенко назавжди уславила наше чудове місто над Дніпром. Тому запровадження конкурсу вокалістів імені Оксани Петрусенко в Херсоні є визнанням величі славетної співачки, голос якої звучить в  наших серцях, звучатиме й людям прийдешнього.

         Конкурс проводиться на базі Херсонського музичного училища та  Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша. До участі в роботі журі  запрошуються видатні майстри українського вокального мистецтва з Києва, Харкова, Львова, Одеси. А незмінним головою  журі вже  кілька років поспіль є  видатна українська співачка, народна артистка України і СРСР, Герой України, професор  Марія Стеф’юк (м.Київ). Таке вельми представницьке  журі  створює прецедент і в перспективі дозволяє сподіватися на ще більший резонанс серед вокалістів України та зарубіжжя.

Глибоко усвідомлюючи важливість  цієї мистецької акції, не зважаючи на всі нинішні негаразди, конкурс відбувається щорічно!  І щорічно ціле сузір’я обдарованої молоді, представники унікальних вокальних шкіл демонструють на конкурсі свою майстерність.

           Конкурс, який увічнює високе ім’я незабутньої Оксани Петрусенко, безперечно уже займає помітне місце в нашому духовному просторі, а його проведення щороку стає визначною подією не тільки в культурному житті Херсонщини, а й всієї країни.

Х-й Всеукраїнський конкурс

солістів – вокалістів

імені Оксани Петрусенко

10-12 травня  2019 року

  

положення

Конкурс солістів-вокалістів імені Оксани Петрусенко започатковано у 2000 році управлінням культури Херсонської облдержадміністрації та обласним відділенням Національної Всеукраїнської музичної спілки.

У 2002 році конкурсу було надано ім’я видатної української співачки Оксани Андріївни Петрусенко (1900-1940), творчий шлях якої був започаткований у м. Херсоні.

Щороку конкурс вокалістів імені Оксани Петрусенко запрошує і згуртовує навколо себе творчу інтелігенцію, молодих виконавців – представників української школи вокального мистецтва. Він, безперечно, став важливою подією в музичному житті Херсонщини, де останнім часом спостерігається неабиякий потяг юних вокалістів до академічного співу, до української пісні. Про це засвідчують і останні  конкурси, в яких брали участь виконавці з Києва, Вінниці, Львова, Харкова, Одеси, Херсона, Каховки, Нової Каховки, Скадовська, Генічеська, а також з Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської, Донецької, Львівської, Хмельницької, Запорізької, Закарпатської, Чернівецької, Сумської та інших  областей України та молоді виконавці з Білорусії, Молдови, Латвії, Грузії, Азербайджану, Китаю, Великобританії.

Конкурс розкриває творчий потенціал талановитих юних  вокалістів.

 

Організатори конкурсу

– Міністерство культури України;

– Управління культури Херсонської обласної державної адміністрації;

– Херсонське обласне відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки;

– Херсонське музичне училище;

– Херсонська обласна філармонія;

– Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша.

 

Термін і місце проведення конкурсу

Х-й Всеукраїнський  конкурс солістів-вокалістів імені Оксани Петрусенко   відбудеться  10-12 травня 2019 року у місті Херсоні на базі Херсонського музичного училища і завершиться гала-концертом лауреатів і дипломантів конкурсу  в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша.

 

Учасники конкурсу

        До участі у конкурсі запрошуються учасники віком від 15 до 31(32) років.

І категорія –  учні старших класів шкіл естетичного виховання,   учні педагогічних училищ та училищ  культури;

ІІ категорія –  студенти музичних училищ та  інших  середніх мистецьких навчальних закладів;

ІІІ категорія – випускники музичних училищ, студенти музично-педагогічних факультетів ВУЗів,  інститутів  культури,   музичних академій та університетів (консерваторій), артисти музично-  драматичних театрів та інших концертних організацій.

 

          Жанр: вокальне мистецтво.       Номінації: солісти-вокалісти, академічний спів

 

 

Програмні вимоги для учасників  конкурсу:

І тур

  1. Арія або романс українського або зарубіжного композитора.
  2. Пісня композитора ХХ століття.

ІІ тур

  1. Арія або романс українського або зарубіжного композитора.
  2. Українська народна пісня, або народна пісня країни, яку представляє учасник конкурсу.

Тривалість  виступу до 10 хвилин. Конкурсна програма виконується у супроводі фортепіано.  Використання фонограм не допускається. Кожен твір може бути виконаний лише в одному турі. Твори виконуються мовою оригіналу, напам’ять, окрім арій з ораторій. Конкурсанти виступають на конкурсі зі своїми концертмейстерами. Програма може змінюватися лише за погодженням секретаря журі.

 

 

Журі конкурсу

Оцінку учасників конкурсних прослуховувань та визначення переможців здійснює журі, до складу якого входять провідні майстри вокального мистецтва України.

 Голова журінародна артистка України і СРСР, лауреат Національної премії України ім.Т.Г.Шевченка,  Герой України, професор  Марія Стеф’юк  (м. Київ).

Порядок виступів на конкурсних прослуховуваннях встановлюється жеребкуванням. Всі прослуховування проходять публічно. Оцінка виступів учасників конкурсів проводиться за 12 бальною системою. Рішення журі є остаточним і оскарженню не підлягає.

 

Фінансові зобов’язання

Кожний учасник конкурсу під час реєстрації повинен сплатити благодійний внесок у розмірі  500 гривень. Усі витрати по організації та проведенню конкурсу здійснюються за кошти державного та обласного бюджетів, спонсорських та благодійних внесків.

 

Умови перебування на конкурсі

Конкурс буде проходити в Херсоні 10-12 травня 2019 року в залах Херсонського музичного училища (пр.Ушакова, 39) та Херсонського академічного музично-драматичного театру ім.М.Куліша. Заїзд учасників 9 травня. Акустичні репетиції в залах Херсонського музичного училища.  Урочисте відкриття конкурсу та жеребкування 10 травня в Великому залі музичного училища  о 11.00 год.

Початок конкурсних прослуховувань  о 13.00 год.

Проживання в готелях:  (замовляють учасники конкурсу!):

«Турист» (пр. Ушакова, 18), проїзд тр. №1, або маршрутним таксі, яке йде по пр.Ушакова; зупинка Вулиця Пилипа Орлика. Вартість проживання від 120,0 грн. до 210,0 грн. за добу.

Замовлення місць за тел.: 050 49 47 936;

Готель спортивної школи (вул.Калнишевського (Чекістів),2А). .Проїзд тр. №1, або маршрутним таксі, яке йде по вул.Перекопській;  зупинка Стадіон «Кристал».

Вартість проживання  від 175,0 до 250,0 грн. за добу.

Замовлення місць за тел.: (0552) 26 66 75;

Готель «Фрегат» (пр. Ушакова, 2). Проїзд  тр. №1 до зупинки Вулиця Пилипа Орлика. Вартість проживання 250.00; 325.00; 450.00 грн. за добу. Замовлення місць за тел.: (0552) 41 23 52;  067 30 91 951;

 

Витрати на відрядження та проживання учасників та супроводжуючих осіб (концертмейстерів, викладачів) здійснюються за рахунок навчальних закладів, в яких вони навчаються чи працюють, або за рахунок самих учасників.

Учасникам необхідно повідомити адміністратору дату, час приїзду, номер вагона та номер поїзда, яким вони прибувають  на конкурс.

 

 

 

  Нагородження переможців

Журі конкурсу визначає переможців та присуджує премії:

   Переможці конкурсу (Лауреат ГРАН-ПР та лауреати І, ІІ, ІІІ премій у всіх категоріях) нагороджуються Дипломами та цінними призами. Переможці конкурсу (ІV, V) нагороджуються дипломами лауреатів.

У залежності від досягнутих результатів і в межах встановленої кількості премій журі має право розділити премії, або присудити не всі премії.

Оргкомітет конкурсу за погодженням з журі може нагороджувати переможців та учасників конкурсу спеціальними призами від державних та громадських організацій, спонсорів, меценатів.

Учасники ІІ-го туру  залишаються  до завершення конкурсу. Переможці зобов’язані безкоштовно виступити у заключному Гала-концерті. Склад  учасників  Гала-концерту формується за рішенням журі конкурсу.

 

                                     

 

                                      

 

 Заявка на участь у конкурсі

Заявки на участь у Х Всеукраїнському конкурсі солістів-вокалістів ім. О.Петрусенко заповнюються виключно українською мовою та  подаються у форматі Word (*. doc) не пізніше 20 квітня 2019 року з позначкою „На конкурс ім. О.Петрусенко” на адреcу: 73000,  м. Херсон,  пр. Ушакова, 16 або електроною поштою на E-mail: up-kultura@khoda.gov.ua

тел. для довідок: (0552)  22-45-57(тел. факс),  (0552)  22-44-38

          

Координатор, художній керівник – Гребенюк В’ячеслав Дмитрович, заслужений працівник культури України,    тел.  050 72 17 137;       E-mail: petrusenko.ks@ukr.net

 

Адміністратор –   Літовченко Віра Володимирівна, тел.:    066 726 72 47;                                    

 

 

До заявки встановленого зразка додаються:

–  копія свідоцтва про народження або відповідних сторінок паспорта, що засвідчують вік учасника;

–  копія ідентифікаційного коду учасника конкурсу;

– диплом про спеціальну музичну освіту (копія); для студентів – довідка з місця навчання  за             підписом керівника учбового закладу;

– стисла творча автобіографія (резюме);

– 1 кольорова фотокартка, придатна для поліграфічного відтворення.

              

 

 

 

 

 

 

     

 Заявка

на участь у Х-му Всеукраїнському конкурсі солістів-вокалістів ім. Оксани Петрусенко

 

Країна, місто____________________________________________________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові учасника(повністю), категорія ______________________________ ________________________________________________________________________________

Дата (число, місяць, рік) і місце народження __________________________________________

Домашня адреса, телефон __________________________________________________________ ________________________________________________________________________________

Навчальний заклад, його повна адреса, телефон_______________________________________  _______________________________________________________________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові керівника навчального закладу(повністю), телефон____________ ________________________________________________________________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові викладача (повністю), телефон_____________________________  ________________________________________________________________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові концертмейстера (повністю), телефон ________________________________________________________________________________

Кількість супроводжуючих осіб____________________________________________________

 

Конкурсна програма:

 

І тур                                                                       ІІ тур

1.________________________              1.____________________________

2.________________________              2.___________________________

 

До заявки додаю:  копію свідоцтва про народження (паспорта), копію ідентифікаційного коду,  1 кольорову фотокартку, довідку  про освіту або навчання, творчу автобіографію (резюме). З умовами конкурсу ознайомлений, зобов’язуюсь їх виконувати.

 

„___” _______________2019 р. ___________________

                                 (дата)                                                            (підпис)

 

Заявка повинна бути заповнена друкованими літерами і нести точну інформацію. Термін подачі до 20 квітня 2019 року.

Заявки, прислані пізніше вказаного строку, розглядатися не будуть!