Водевіль Ежена Лабіша «Мізантроп»

16.06.2016 | 10:37

15 червня 2016 року  в Центрі культури та дозвілля Університету, ми мали приємну нагоду побувати у Франції, насолодитися любовними інтригами героїв водевілю Ежена Лабіша «Мізантроп». У постановці доцента кафедри театрознавства та акторської майстерності Заслуженого діяча мистецтв України Галини Воловецької. Музику до водевілю написав Олександр Козаренко композитор, доктор мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри філософії мистецтв факультету культури і мистецтв.

Ролі виконували студенти 3-го курсу спеціальності “Театральне мистецтво” (акторське мистецтво).  Водевіль (франц. vaudeville) — жанр легкої комедійної п’єси, в якій драма­тична дія поєднується з музикою, піснею-куплетом, танця­ми. У водевільному куплеті, ніби у фокусі, збираються характерні особливості жанру. Куплети цікаві насамперед своєю інформацією, що міститься  у тексті.  Драматичний актор  не просто співає, а  й проживає куплет на сцені. У співі виконавця  чуємо риторику вуличного промовця, вигуки, запитання, оповідану інтонацію. Такий спів  (власне, це радше наспівування), диктує сама мелодія куплету, як правило, невелика за діапазоном, дуже проста і здебільшого подібна на звичайне мовлення. К.Станіславський вважав, що для виконання водевільних куплетів не обов’язково мати вокальний голос, але музикальність, відчуття ритму, розміру, музичний слух для актора обов’язкові. Він повинен відрізняти усі відтінки – «piano» і «fortissimo», відчувати і зміст, і фонетику кожного слова в куплеті. Куплет не може бути бездушним, він завжди містить найскладніші акторські завдання, сповнені найщиріших почуттів.  Відповідно,  музика керує мовними засобами. «Справжнє мистецтво водевільного співу дуже важке», – стверджував К. Станіславський.

Не хвилюйтесь, якщо хтось не встиг подивитися цю виставу! Ви матимете в кінці червня ще одну нагоду побувати у Франції, отримати справжнього «Ляпаса» (так називатиметься водевіль, дату прем’єри якого ми повідомимо !)

Галина Бень