Візит до Вроцлавського університету студентів групи КМК-41

25.12.2015 | 12:57

22-29 листопада 2015 року студенти групи КМК-41 факультету культури й мистецтв перебували в рамках академічного обміну в Інституті культурознавства Вроцлавського університету (Польща).
Візит до Вроцлавського університету став продовженням дослідницького проекту «Невидиме місто: львівське Підзамче і вроцлавське Надодже», який розпочався навесні цього року у Львові. У перші дні перебування у Вроцлаві ми мали нагоду ознайомитися з історією Вроцлавського університету, відвідати барокову залу Леопольдіна, де відбувається посвята у студенти та видають дипломи, і музичну залу, де часто відбуваються концерти, піднятися на оглядовий майданчик.
24 листопада увесь день був присвячений тереновим дослідженням вроцлавського Надоджа – району, що має цікаву історію, оригінальний просторовий уклад, а в останні роки охоплений ревіталізаційною програмою, в рамках якої відбуваються соціокультурні проекти, засновано кілька культурних інституцій. Працюючи разом польськими студентами ми зібрали цінний візуальний матеріал, який буде використаний у нашому дослідженні.
25 листопада в кінотеатрі «Нові горизонти» ми відвідали кіносеанс «Вроцлав у 1948 році. Палац століття. Важливі події», який розпочався після короткої лекції професора Якуба Тушкевича. Було показано два найстаріші документальні фільми про Вроцлав, а також сім фрагментів з польської кінохроніки 1948 року. Фільми були присвячені двом пропагандистським подіям, організованим в Палаці століття: післявоєнній виставці Повернених земель і Всесвітньому конгресу інтелектуалів. Після кінопоказу ми відвідали павільйон Чотирьох куполів, який поки що закритий для відвідувачів. У ньому недавно закінчився ремонт, всі приміщення ще практично порожні, але навіть зараз він вражає. Під час подій Європейської столиці культури тут відкриється філія Національного музею мистецтва. Та вже сьогодні музей без експонатів сам виглядає як експонат. Павільйон, а також шпиль Ігліца, пергола і Палац століття входять до одного архітектурного комплексу. Палац століття – вражаюча архітектурна споруда, що зовнішньо нагадує Пантеон. Це одна з перших залізобетонних споруд такого масштабу. Зараз тут часто відбуваються концерти, ярмарки тощо. У дні нашого візиту там демонстрували панораму Львова XVIII століття роботи Януша Витвицького. Макет виконаний з дивовижною точністю і скрупульозністю, окремі елементи, будівлі реконструйовували, оскільки вони були втрачені чи пошкоджені під час довгих перевезень макету. Крім цього, кілька мультимедійних екранів ознайомлювали з історією створення панорами та долею її автора.
26 листопада відбулася міжнародна наукова конференція «Учасництво в культурі». Запрошені гості з Вроцлава, Львова, Томська говорили про різні практики участі у громадському просторі, щоденні практики опору, міську активність, порушували тему політичних змін в культурі. Доцентка кафедри філософії мистецтва нашого факультету Зоряна Рибчинська представила доповідь, присвячену аналізові формування міського активізму в Україні та його вплив на зміну сприйняття культури в сучасному суспільстві. У цей день ми побували у Вроцлавському національному музеї (Muzeum Narodowe we Wrocławiu). Колекція музею складається переважно з живопису та скульптури. Це один з головних музеїв міста, де зберігають експонати від ХІІ століття аж до витворів сучасного мистецтва. Цікаво, що оглядаючи експозиції, ми зустрічали не лише самотніх відвідувачів, а й цілі студентські чи школярські групи, в котрих лекції відбувались просто в приміщенні музею. На жаль, щоб охопити та оглянути таку велику площу музею одного візиту надто мало. Увечері ми відвідали зустріч, організовану в одному з громадських центрів Надоджа «Локєтка 5», в якій брали участь місцеві культурні активісти. Під час дискусії піднімались актуальні питання міської культурної політики, взаємостосунки влади й активістів, вплив Європейської столиці культури на життя різних районів міста.
Студентська конференція «Мешканці як творці міського ландшафту. Вроцлавське Надодже і львівське Підзамча» відбулася 27 листопада. У ній брали участь польські та українські студенти, які ділилися своїм досвідом роботи у районах, що потребують ревіталізації. Так, Віктор Багаєв представив короткий аналіз історичних обставин, що вплинули на формування своєрідності Підзамча, Софія Соляр розглянула можливості ревіталізації постіндустріальних об’єктів на прикладі «Фабрики повидла», а Дана Пономаренко проаналізувала перспективи розвитку на Підзамчі культурної індустрії. Юля Когут та Саша Брусенко представили свій досвід участі в соціокультурному проекті «Кав’ярня У сусідів», який мав значний резонанс серед міських активістів Львова. Оксана Іленьків запропонувала до уваги слухачів оригінальний погляд на Підзамче як на простір нереалізованої модерної утопії. Таким чином львівські студенти намагалися провести паралелі між українським і польським досвідом роботи з розвитку занедбаних міських дільниць, акцентуючи увагу на ролі культурологів у соціокультурних проектах та міському активізмі. Студенти із Вроцлава також поділилися своїм досвідом, зокрема, результатами теренових досліджень у Томську, що дозволило побачити інші приклади сучасних міських практик. У результаті конференції було домовлено про спільну збірник наукових статей, який має з’явитись до кінця наступного року.
В останній день нашого перебування у Вроцлаві 28 листопада ми відвідали Музей цвинтарного мистецтва, що знаходиться на вулиці Слізній. Тут розташовано приблизно 12 тисяч надгробків. Це місце різних форм могильного мистецтва, багате символікою, незвичністю орнаменту надгробків і цвинтарних споруд. Не менш цікавим були відвідини Музею історії Вроцлава, де нам вдалось побачити виставку однієї з найбільших приватних мистецьких колекцій Польщі.
Подібні поїздки в рамках академічного обміну дуже корисні, адже дозволяють розширити рамки світогляду, що, безумовно, допомагає у дослідницькій роботі й навчанні. Більше того, результати таких поїздок можуть підштовхнути до нових ідей, а досвід інших країн може слугувати прикладом для наслідування.

доц.Рибчинська З.Б.

DSC_0076 DSC_0095 DSC_0171 12400184_1535918643389069_1963106998_o