Відбувся Міжнародний круглий стіл “Історична етномузикологія про єврейсько-українські та єврейсько-польські зустрічі до 1840х рр.”

07.12.2021 | 16:01

На факультеті культури і мистецтв 7 грудня 2021 р. відбувся Міжнародний круглий стіл “Історична етномузикологія про єврейсько-українські та єврейсько-польські зустрічі до 1840х рр.” у онлайн форматі. У заході, що відбувався в рамках Міжнародного наукового проєкту «Нігун хасидів на Правобережній Україні та Східній Галичині: між питомими та напливовими звуковими ландшафтами», який виконується науковцями Львівського національного університету імені Івана Франка та Єврейського університету у Єрусалимі, взяли участь науковці з України, Ізраїлю та Польщі.

З привітальними словами до учасників цього міжнародного заходу звернулись декан факультету культури та мистецтв проф. Майя Гарбузюк та зав. кафедри музикознавства та хорового мистецтва доц. Тарас Дубровний. Після цього слово взяли організатори та модератори зустрічі доц. Ольга Коломиєць (Львівський національний університет імені Івана Франка) та доц. Міхаель Лукін (Єврейський університет у Єрусалимі), наголосивши, що така зустріч відбувається вперше у музикознавчому просторі усіх країн-учасників.

Протягом двох годин роботи учасники заходу аналізували музичні зразки, записані на території Правобережної України та Східної Галичини з метою виявлення спорідненостей чи відмінностей між запропонованими зразками та творами української та польської усних традицій. Для обговорення учасниками Круглого столу було запропоновано розглянути музичні транскрипції, виконані видатними дослідниками минулого століття Мойсеєм Береговським, Авраамом Цві Ідельсоном та Йоахимом Стучевським. У дискусії учасники звертали особливу увагу на аспекти ладу, структури, ритміки, розвитку мелодичної лінії, а також функції виконання того чи іншого твору.