Відбулась мистецька резиденція “Ukrainian artistic camp”

21.09.2022 | 07:53

З 8 по 18 вересня 2022 р. в Хорватії (Національному парку Бріюні, острів Великі Бріюні) відбулась мистецька резиденції “Ukrainian artistic camp” яка була організована харківською ГО Parade Fest в партнерстві з театром Улісс (Хорватія)  за керівництва професора музичних і гуманітарних наук Найджела Осборна (Британія).

Учасниками резиденції були митці в різних напрямках (музиканти, театрали, художники, хореографи) з України. Факультет культури і мистецтв Львівського національно університету імені Івана Франка представляли кафедри: • режисури та хореографії • музикознавства та хорового мистецтва • театрознавства та акторської майстерності. Кафедру музичного мистецтва представляла аспірантка та асистентка Катерина Остапишин, кафедру театрознавства та акторської майстерності – кандидатка мистецтвознавства, доцентка Софія Роса-Лаврентій. Від кафедри режисури та хореографії учасницею проєкту була Олена Літовченко аспірантка/ асистентка кафедри режисури та хореографії (методист, керівник гуртка відділу спортино-туристичної та фізкультурно-оздоровчої роботи ЦТДЮГ). Представниці факультету культури і мистецтв презентували свої напрямки роботи та досвід праці у інклюзивному середовищі. Зокрема, Олена Літовченко представила свою діяльність в трьох напрямках роботи (творчому, інклюзивно-проєктному та роботи в час війни), а також провела майстер-клас з роботою над тілом та пластичними формами.

В програмі освітньо-мистецького проєкту “Ukrainian artists camp”  був представлений цикл з семи семінарів під загальною назвою « Art as support for victims of war in particular for children: therapy, rehabilitation, social care, education (Мистецтво як підтримка жертв війни, зокрема для дітей та сімей: терапія, реабілітація, соціальне здоров’я, освіта)», що їх проводив професор Единбурзького університету Найджел Осборн, а також запрошені лектори: Анджела Кеннеді – травма-психолог; Лоретта Моросін – експерт з питань освіти з особливими потребами; Клеаю Френд – спеціаліст-музикант у спільноті для дорослих та дітей з особливими потребами; Віктор Рубан – танцівник, перформер, режисер, хореограф, дослідник та коуч, засновник і директор Ruban Production ITP, який, крім того,  проводив інтегративні соматичні практики .

Основним завданням проєкту є започаткування менторського супроводу й координації відкриття освітніх програм з музичної та перформативної терапії в українських ЗВО, а також долучення України до мережі мистецьких терапевтичних ЗВО та дослідницьких інститутів у Вашингтоні, Лос Анджелесі та Единбурзі.