Відбулася презентація збірки матеріалів міжнародного симпозіуму “Другі Черкашинські читання” ХНУМ імені І.П Котляревського

17.03.2023 | 23:59

     16 березня на факультеті культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація збірки матеріалів міжнародного симпозіуму Другі Черкашинські читання «Мистецтво і митці в часи криз та катастроф» (упорядник докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри історії української та зарубіжної музики ХНУМ імені І.П. Котляревського Ірина Драч). Презентація відбулася за участі викладачів та студентів кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ імені Івана Франка, а також у форматі он-лайн доєднатися до заходу змогли студенти та викладачі ХНУМ імені І.П Котляревського.
Перша спікерка доцентка, заслужена правцівниця культури України Галина Ботунова охопила у своєму виступі життєвий та творчий шлях Р. Черкашина, а також його заслуги у формуванні харківської театральної школи і розвитку курбасознавства (дивовижним співпадінням стало те, що заздалегідь призначена на цей день презентація співпала з 117 днем народження Романа Олексійовича). Друга доповідачка старша викладачка кафедри загального та спеціалізованого фортепіано докторка  філософії Поліна Кордовська деталізувала портрет театрально-музичної династії Черкашиних-Губаренків: дружини Р. Черкашина акторки Ю. Фоміної, доньки – видатної музикознавиці М. Черкашиної-Губаренко, видатного українського композитора В. Губаренка та онуки Р.Черкашина поетеси, композиторки, публицистки І. Губаренко. Також друга спікерка охарактеризувала концепт міжнародного симпозіуму «Черкашнські читання». Завершувала презентацію в.о. завідувачки кафедри театрознавства ХНУМ ім. І.П. Котляревського кандидатка мистецтвознавства Юлія Щукіна, яка зорієнтувала слухачів у тематичних напрямках конференції, особливостях видання (зокрема, принципу двомовності публікацій – укр. та анг.) та запросила до участі в наступних Читаннях.
Від ЛНУ імені Івана Франка на презентації виступили деканка факультету культури і мистецтв професорка, докторка мистецтвознавства Майя Гарбузюк і кураторка першого курсу театрознавців Христина Новосад-Лесюк, із запитаннями до спікерів звернулася доцентка, кандидатка мистецтвознавства Світлана Максименко. Львівські колеги підкреслили нерозривність багаторічного партнерського та дружнього зв’язку поміж нашими університетами.

Марія Прево, старша лаборантка кабінету історії театру ХНУМ імені І.П. Котляревського

Світлини студ. групи КМТ-21 кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ імені Івана Франка Христини Король