Відбулось Урочисте засідання Вченої ради Університету

02.09.2019 | 18:32

За повідомленням Прес-центру Університету: 1 вересня 2019 року в Актовій залі відбулося урочисте засідання Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка, участь у якому взяли викладачі, працівники і студенти Університету. Під час заходу Ректор, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник представив звіт про підсумки цьогорічної Вступної кампанії та окреслив головні завдання університетської спільноти щодо вдосконалення навчальної, наукової,  виховної і господарської роботи Університету у поточному навчальному році. Окрім того, члени Вченої ради розглянули питання про рекомендації до зарахування в докторантуру та урочисто подякували Першому проректорові Університету Василю Височанському за багаторічну працю та вагомий внесок у розбудову ЛНУ ім. Івана Франка.

Відкриваючи урочисте засідання, Ректор Володимир Мельник висловив глибоке переконання, що «кожен працівник Університету свідомий своєї високої академічної місії та державницької відповідальності, а також має чітке розуміння проблематики, над якою повинен працювати Університет упродовж 2019-2020 навчального року».

Передовсім Ректор проаналізував особливості цьогорічної Вступної кампанії. Серед основних нововведень Володимир Петрович виокремив: проведення Вступної кампанії у більш компактні терміни; встановлення мінімального значення конкурсного бала при вступі на окремі спеціальності; запровадження не бюджетних конкурсних пропозицій при вступі на бакалаврат; необхідність подання сертифікатів ЗНО з української мови та літератури при вступі на основі ОКР «Молодший спеціаліст» для окремих спеціальностей; суттєве розширення технологій ЗНО при вступі на магістратуру.

Незважаючи на численні нововведення, Приймальна комісія Львівського університету успішно впоралася із поставленими завданнями. А відтак, Ректор констатував, що уже п’ятий рік поспіль Львівський університет є у трійці лідерів серед ЗВО України за кількістю поданих абітурієнтами заяв. Цьогоріч до Львівського університету надійшло 46 398 заяв, з них – 42 838 на денну форму навчання і 3 560 на заочну.

В контексті підсумків Вступної кампанії Володимир Мельник відзначив ріст прохідного бала на більшість спеціальностей, широку географію вступників і збільшення кількості абітурієнтів зі східних і південних регіонів України.

«Дуже приємно відзначити, що із 247 абітурієнтів, які склали ЗНО на 200 балів, 46 навчатимуться саме у нашому Університеті. Особливо варто відзначити хімічний факультет, де таких студентів навчатиметься 13, в тому числі одна особа, яка має 200 балів з усіх трьох предметів», – наголосив Ректор.

Серед основних завдань на наступний рік Володимир Мельник виокремив необхідність посилення привабливості деяких спеціальностей шляхом створення нових освітніх програм, запровадження більш широкого перехресного вступу у магістратуру, запровадження нових, популярних на ринку освітніх послуг, спеціальностей, постійний діалог зі школою тощо.

Під час урочистого засідання Вченої ради Володимир Мельник також підсумував ключові досягнення в освітній діяльності Університету упродовж року. Зокрема, Ректор відзначив створення Центру забезпечення якості освіти, проведення навчальних планів у відповідність до затверджених стандартів вищої освіти, проведення онлайн-опитувань та письмових опитувань студентів щодо якості освітнього процесу, затвердження системи внутрішнього забезпечення якості освіти в Університеті, упровадження повторного вивчення навчальних дисциплін студентами, прийняття Положення про забезпечення академічної доброчесності, успішну акредитаційно-ліцензійну діяльність та інше.

Основними завданнями на новий навчальний рік Ректор вважає потребу впорядкування та оптимізації документації на факультетах та кафедрах, формування та впровадження нових освітніх програм із врахуванням сучасних вимог ринку праці, організацію та проведення рейтингування факультетів, кафедр та науково-педагогічних працівників й інші ініціативи, спрямовані на підвищення рівня надання освітніх послуг.

Розповідаючи про головні результати наукової та інноваційної діяльності Університету, Володимир Мельник відзначив заснування Наукового парку ЛНУ ім. Івана Франка, збільшення фінансування наукових досліджень, високу публікаційну активність працівників Університету, поповнення матеріально-технічної бази Університету новими приладами на суму понад 20 млн гривень, активну патентну діяльність науковців та багато іншого.

Попри хороші показники у науковій роботі Ректор таки наголосив на необхідності збільшення кількості публікацій у журналах, які індексуються у базах даних «Scopus» та «Web of Science», інтенсифікації подання проектних пропозицій на Програму «Горизонт 2020», запровадження системи рейтингування працівників та структурних підрозділів Університету.

Окрему вагу Володимир Мельник присвятив розвиткові інформаційно-цифрових технологій, які, за його словами, є однією з головних передумов успішного функціонування усієї управлінської структури Університету. Упродовж року Ректор відзначив низку позитивних аспектів інформатизації: успішний перехід на єдину платформу підтримки веб-ресурсів факультетів та коледжів, запровадження ключових модулів інформаційної системи управління «Деканат», упровадження автоматизованої інформаційної системи підтримки бібліотечної діяльності УФД 3.0, упровадження системи управління контентом навчальних курсів на базі LMS «Moodle».

У контексті міжнародної співпраці Володимир Петрович наголосив на необхідності збільшення кількості спільних із іноземними партнерами магістерських та PhD програм, а також поділився амбітними планами – створити Фундацію Львівського національного університету імені Івана Франка в США, Канаді, Австралії та країнах ЄС. Водночас Ректор відзначив позитивну динаміку академічної мобільності студентів і працівників Університету, а також залучення до навчання в Університеті більшої кількості студентів з-за кордону.

Також у виступі Ректора йшлося про основні пріоритети господарської і фінансової роботи Університету та інше.

Додамо, що під час засідання члени Вченої ради розглянули рекомендації зарахування в докторантуру, а також питання про творчу відпустку завідувача кафедри фізичного виховання і спорту Романи Сіренко.

Особливою частиною урочистого засідання стала подяка академічної спільноти ЛНУ ім. Івана Франка Першому проекторові, професорові Василю Височанському за багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у розбудову Університету.

«Уся діяльність Василя Степановича у Львівському університеті має характерні риси – це надзвичайна ретельність, точність і щира турбота про Університет. Я переконаний, що роль Василя Степановича у розвитку Львівського університету надзвичайно велика і серед професійних, адміністративних, наукових рис я б хотів відзначити також його велику толерантність, поєднану із відповідальністю у ставленні до будь-яких завдань та викликів», – зазначив Володимир Мельник, висловивши щиру подяку Василю Височанському за роботу.

До подячних слів на адресу Першого проректора долучилися декани факультетів та очільники профспілкових організацій працівників і студентів Університету.

Василь Височаснський також подякував усій академічній спільноті за багаторічну плідну співпрацю і висловив переконання, що Львівський університет і надалі успішно розвиватиметься.