Уряд врегулював процедуру присвоєння ступеня доктора мистецтва

19.02.2020 | 08:00

За повідомленням Міністерства МКС України:

Кабмін врегулював процедуру присвоєння освітньо-творчого ступеня доктора мистецтва. Набула чинності постанова «Про внесення змін до Порядку здобуття освітньо-творчого ступеня доктора мистецтва та навчання в асистентурі-стажуванні», ухвалена 12.02.2020.

Документ розроблявся спільною  робочою групою за участю фахівців міністерства культури, молоді та спорту, міністерства освіти та науки та  експертів у галузі вищої мистецької освіти – провідних викладачів мистецьких вишів.

Він, зокрема, визначає:

  • вимоги до форми і обсягу дослідницької та творчої мистецької складових мистецького проєкту, який пропонується до захисту;
  • вимоги до апробації наукової та мистецької складових проєкту;
  • порядок утворення та роботи спеціалізованої ради з присудження ступеня доктора мистецтва;
  • апеляційні процедури;
  • умови та порядок позбавлення освітньо-творчого ступеня доктора мистецтва.

Таким чином Україна наслідує освітньо-творчі практики провідних європейських та північноамериканських університетів, де практикується мистецька докторантура нарівні з доктором філософії, і стає повноцінним учасником європейського простору вищої мистецької освіти в контексті «Флорентійських принципів» мистецького докторату, оприлюднених Європейською лігою мистецьких вишів (ELIA) у 2016 році.

Зауважимо, що підготовка докторів мистецтва в Україні є новацією, передбаченою змінами до Закону України «Про вищу освіту». Це покликано вирішити проблему забезпечення науково-педагогічними кадрами мистецьких вишів і дати можливість здобути формально аналогічний доктору філософії освітньо-творчий ступінь, в основі якого лежить захист творчого мистецького проєкту та його наукового обґрунтування. Це з одного боку забезпечить зв’язок освітньо-творчих програм третього рівня вищої освіти з мистецькими виконавськими практиками.  З іншого боку це убезпечить подальший розвиток науки від навколонаукових дисертацій і стане допоміжним фактором у підвищенні рівня наукових досліджень.

Постанова КМУ