У Львівському університеті освятили іменну аудиторію на честь Володимира Труша

31.10.2016 | 19:45

У Львівському університеті освятили іменну аудиторію на честь  Володимира Труша

«Не ми обираємо боротьбу за Батьківщину – вона обирає нас.
А обравши, вимагає від нас не лише нашого життя,
але й життя найдорожчих людей».
Володимир Труш («Артист»)

У день річниці від часу трагічної смерті старшого викладача факультету культури та мистецтв, капітана Володимира Труша, який 31 жовтня 2015 року загинув у районі Авдіївки Донецької області під час виконання бойового завдання, в Університеті відбулись меморіальні заходи.

Родина, колеги, друзі, побратими вшанували пам’ять Володимира Труша спільною молитвою під час богослужіння в церкві св. Анни та на місці поховання воїнів АТО на Личаківському кладовищі.

31 жовтня 2016 року в навчальному корпусі факультету культури та мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка (вул. Валова, 18) відбулось освячення іменної аудиторії Героя України Володимира Труша (№39).

Звертаючись до скорботної громади та родини загиблого, Ректор Університету, професор Володимир Мельник зауважив: «Попри те, що вже рік пішов у ріку небуття, та біль непоправної втрати й досі для всіх нас дуже відчутний. Ніби вчора нас обійняла сумна звістка про трагічну смерть Володимира Труша».

«Цей рік був даний нам для того, аби ми усвідомили цінність вибору, який робить близька нам людина, яка поруч із нами живе, працює, виховує дітей, – свідомо стати на шлях служіння Україні, сміливо ставлячи на терези виміру свого обов’язку власне життя», – наголосив Ректор.

Говорячи про старшого викладача факультету культури та мистецтв, професор Володимир Мельник підкреслив, що Володимир Труш не був галасливим в оцінках свого патріотизму та своєї любові до України. «Він обрав свідомий шлях до ризику смерті замість жити тут і сьогодні в комфортному для себе просторі», – сказав Ректор.

«Через біль великої втрати ми маємо усвідомити, як далі жити, як працювати, аби нам не було соромно перед пам’яттю про тих героїв, які віддали життя за нас і Україну. Своїм подвигом Володимир Труш написав героїчну сторінку новітньої історії Української держави», – переконаний Ректор Володимир Мельник.

Спогадами про колегу та доброго товариша поділився проректор з науково-педагогічної роботи, професор Ярослав Гарасим. «Цього року ми мали б відзначати 20-ту річницю від того часу, як ми запізнались із Володимиром Трушем. Дуже важко говорити про людину, якій не було навіть і 40 років, у минулому часі», – зазначив Ярослав Гарасим.

Пригадуючи світлий образ Володимира Труша, проректор зауважив: «Володя був спокійною людиною. У його монументальній постаті не було суєти. Він став героєм у час війни, бо потенційно ним був і в мирний час».

«Університет тепер має достойний символ участі в українсько-російській війні. Це образ Володимира Труша – людини небайдужої та шляхетної, «ідальго» постмодерної доби», – наголосив Ярослав Гарасим, додавши: «Без сумніву, рік стишує рани, але він не повинен у жодному разі знецінити міру офіри, яку поклав Володимир на вівтар нашої держави».

За матеріалами ЛНУ ім. Івана Франка Офіційна сторінка

Світлини Прес-центру Університету

Відео 1+1

149391489052148821714856151490271491893148834914856161488345