Студенти і викладачі відвідали виставку “Ангели”

10.09.2019 | 07:47

5 вересня 2019 року студенти усіх курсів спеціальності 028 Менеджмент соціокультурної діяльності разом з викладачами кафедри відвідали виставку “Ангели” у палаці Лозинського (вул. В. Стефаника, 3), куратором та автором проєкту якої виступив Павло Гудімов. Пропонуємо відгуки студентів світлини з місця події.

АНГЕЛИ ВСЮДИ

 

Познайомся з Ангелами,

і часто споглядай їх в дусі.

Навіть якщо ти їх не бачиш,

вони присутні біля тебе.

Св. Франциск Салезький.

Кожен день ми проходимо вулицями, змінюємо краєвиди, але не помічаємо їх — Ангелів. Вони є всюди і завжди, вони ходять за нами і охороняють нас, але їх не видно, не чути, неможливо відчути. Людям змалечку говорять, що їх завжди підтримує Ангел-охоронець. Ми ніколи їх не бачили і не знаємо як вони виглядають, але багато художників їх зображують крилатими милими створіннями, але чи вони такі насправді?

На це запитання важко відповісти. У кожного вони свої. Виставка в Палаці Лозинського показує різний погляд на Ангелів. Там можна побачити і звичайних, і фантастичних істот. Кожна зала захоплює і привертає увагу. Жодна картина не повторює іншу, кожна скульптура має свою ідентичність. Не можна говорити, що картина не передає емоцій, почуттів, переживань. Всі вони показують, що хотів нам розказати автор про своїх Ангелів, як він їх бачить. Кожна зала була наповнена чимось незвичайним. Зупиняючись біля картини, не помічалося як проходить час і яка надворі пора року, який період доби. Там забувалось, про все і всіх, хотілось там бути так довго, наскільки це можливо. Атмосферними були звуки скриплячої підлоги старого будинку, які додавали якісь переживання.

Найбільше мені сподобалась зала з Архангелами, де було передано різними кольорами їхні душевні стани. Символи нам допомагали зрозуміти про якого Ангела нам хотів розказати художник. Цікавою була зала зі звуком, яка зачаровувала магічними подихами і думками про НИХ. Непередбачувано було побачити показ фільму, в якому був зображений Ангел.

Про виставку можна розповідати багато, але ми завжди забуваємо тих хто її створив, адже 3 роки клопіткої праці не пройшли даремно. На саму виставку ми прийшли не тільки для того, щоб дізнатися щось про янголів та їх митців, а й щоб почути закулісся цього грандіозного

проекту, який був лише мрією. Нам пощастило познайомитися з її куратором і головним ідейником цього дійства.

Не все є так просто, як нам здається. Кожна ідея потребує підтримки і багато зусиль. Куратором цієї виставки є Павло Гудімов. У його доробку вже не одна чудово організована виставка. Його команда майстерно підійшла до оформлення кожної зали, щоб кожен відвідувач розумів і хотів приходити сюди не один раз. Багато грошей і зусиль пішло на те, щоб змінити галерею зсередини. Не один майстер витратив свій час, щоб було комфортно і зручно переглядати вміст проекту. Важко було зібрати всі елементи виставки і розмістити так, щоб кожен привертав увагу. Всі зусилля не були марними, бо хотілося зупинитися біля кожної картини і відчути її душу.

Ангели всюди. Після цієї виставки ми розуміємо, що цей вислів не просто так. Вони дивляться за нами, допомагають нам, хоч ми цього не помічаємо. Ця виставка допомагає зрозуміти, хто є для мене цей Ангел. Зустріч з Ангелами залишиться назавжди в моїй пам’яті. Так би хотілось ще не раз побачити цих крилатих.

Анастасія Щирба, студентка КМД-21

 

 

 

Виставка «Ангели»

«Ангели є всюди – це годі заперечити…»  – цитую куратора виставки «Ангели» Павла Гудімова. Такими словами вас зустрічає перша зала Палацу Лозинського у рамках виставки «Ангели». Це наймасштабніший мистецький проект року у Львові та водночас неординарна культурна подія. Місто Лева на три місяці перетворилося на дивовижне арт-середовище, що об’єднане ангелами.

Куратором виставки є Павло Гудімов – український музикант, арт-менеджер, колишній гітарист гурту «Океан Ельзи». «Ідея проекту, – як говорить Павло, – зародилась ще 10 років тому, проте до реалізації приступили лише у 2016».

Найперше з чим зустрілися організатори, то це фінансування. Де ж взяти такі неймовірні кошти? Адже сума виставки складає близько 6млн. грн. Було вирішено подати проект на грант в Український культурний фонд. Серед 50 претендентів «Ангели» зайняли тоді 8 місце – це, означало, що великі надії та сподівання покладені на цей задум. Проте суми, яку виділив УКФ (2млн.грн.), не вистачало. Вдалося підключити приватні фонди, зокрема Фонд Родини Загорій, а також взятися до інвестиції власних грошей. Організатори, так блискавично справилися з фінансовим питанням, що не довелось залучати львівських меценатів.

«Ангели» – це грандіозний виставковий проект, що налічує майже 450 експонатів. Для того щоб зібрати таку колекцію до співпраці було залучено близько 30 музеїв. Звісно, не всі хотіли давати твори для експозиції, насамперед через питання страхування. Справа в тому, що в Україні такий досвід з мистецькими витворами не достатньо розвинений, тому цим займалась компанія з Англії. Слід зазначити, що на страхування зазвичай іде близько 10% від загального бюджету.

Одним із головних чинників успіху проекту є реклама, адже кожен відвідувач є безмежно цінним для музею. На мою думку, над цим питанням організатори попрацювали блискавично. Головний акцент поставлено на якість, а не кількість, зокрема це стосується буклетів. «Ви не захочете їх викинути у смітник, а обов’язково візьмете додому» – говорить Гудімов. Також слід відмітити рекламу у соцмережах (хеш-теги #angels_exhibition #angels #ангели), що беззаперечно приваблює велику кількість відвідувачів.

Щодо місця проведення виставки, то як на мене вибрати вдаліше було не можливо, адже знаходиться воно у центрі міста. Експозиція поділена на 5 розділів : Крилаті, Сюжети, Архангели і ієрархії, Культура, Ангели і люди. Час проведений у кожній залі летить так непомітно, що вже не зчуєшся як дійшов до останньої. Усі експонати на своїх місцях; освітлення, звук, колір так гармонійно поєднуються, що для сприйняття відвідувачів ідеально. Простір не загромаджений, проте  вміщає досить багато витворів мистецтва. Зручним також є те, що біля кожного експонату є підписи – невелика інформація про даний твір.

Проект «Ангели» – це простір великого культурного діалогу, що має на меті об’єднання людей різних територій, культур, ідей та поглядів. Це без сумніву нова модель арт-виставки, що захоплює відвідувача від входу у першу залу і не відпускає його аж до дверей власної домівки, де знову продовжується звичайне життя, проте з ангелами чи без, вирішувати кожному самостійно.

Надія Гірняк, студентка групи КМД-21

Моя подорож виставкою «Ангели»

 Я хочу поділитися враженнями від чудової виставки під назвою «Ангели». Знаходиться вона у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького (колись – палац В. Лозинського) по вул. Стефаника, 3 і налічує понад 400 експонатів. Тільки-но уявіть, скільки прекрасних витворів мистецтва зібралося в одному приміщенні. Тут ви можете на декілька годин забути про час, всі проблеми, неприємності і просто милуватися витонченістю скульптур, до яких торкалася рука відомого Пінзеля або Франсуа-Жозефа Ле Клерка, а також захоплюватися мальовничістю картин.

Я зацікавилася виставкою ще з більшим запалом, коли дізналася, що проведе її куратор та автор ідеї – Павло Гудімов. Пан Павло розпочав нашу «подорож виставкою» з передісторії створення «Ангели». Отож він зазначив, що сама ідея створити такий проект спала на думку досить давно, і сьогодні вже навіть не згадає, що було першим імпульсом. Тема виявилася невичерпною, оскільки він прагнув всебічно розкрити візуальний феномен ангелів. На мою думку, це йому вдалося.

«Усі зусилля, що ми вкладали у цей проект протягом трьох років, направлені на те, щоби перепрошити музейну систему до високопрофесійної. Це амбіційний проект: 40 інституцій в Україні долучилися до того, щоби виставка відбулася», — каже він. Також, за словами П. Гудімова, найбільшу фінансову підтримку проект отримав від Українського культурного фонду – майже 2 млн. грн. Завдяки цій допомозі, ми можемо споглядати на ангелів зблизька.

«Хочу, щоб туристи зі всіх куточків країни та світу приїздили до Львова саме з метою побачити виставку «Ангели». І, звичайно, маю надію, що вона буде подорожувати іншими країнами та стане відомою не лише на рівні нашої держави», – говорить пан Гудімов.

Сподіваюся, що ця виставка насправді закохає у себе тисячі, навіть мільйони, а той мільярди людей, яким не байдужі ангели.

Бойчук Юлія, студентка КМД-11