Протиепідемічні заходи у закладах вищої освіти

07.08.2020 | 16:22

Шановні колеги!

Просимо уважно ознайомитися із публікацією Пресслужби Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка:

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило постанову № 42 від 30.07.2020 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». У постанові за підписом Головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка затверджено відповідні Тимчасові рекомендації, тож у цьому матеріалі ми розставимо акценти на її ключових аспектах, які стосуються передовсім закладів вищої освіти.

Новий 2020-2021 навчальний рік триватиме у всіх закладах освіти з урахуванням Тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби. Очевидно, що відповідальним за виконання Рекомендацій буде керівник закладу освіти (або засновник (власник), який водночас повинен забезпечити:

→ організацію централізованого збору використаних засобів індивідуального захисту і супутніх засобів;

→ проведення навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації та контроль за виконанням цих вимог;

→ необхідні умови працівникам для дотримання правил особистої гігієни;

→ обмеження проведення масових заходів у закритих приміщеннях (окрім заходів, які забезпечують належне функціонування закладу освіти);

→ медичні пункти закладу необхідними засобами та обладнанням;

→ розміщення інформації (плакатів/банерів) про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю.

Зі свого боку працівники закладу освіти допускаються до робочого місця після вимірювання температури безконтактним термометром та за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора або захисної маски), тож у разі виявлення в працівника симптомів гострого респіраторного захворювання або підвищеної температури тіла понад 37,2° його не допускають до роботи.

Варто зазначити, що заклад освіти забезпечує працівників засобами індивідуального захисту, тому захисні маски мають бути в наявності безпосередньо на робочому столі працівника для використання впродовж 5-и робочих днів, включно з 1-ю робочою зміною. Так, 1 захисна маска передбачена для 3 годин роботи, а під час заміни маски працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

Студенти також повинні дотримуватись маскового режиму, адже вхід до закладу освіти і будь-які пересування в його межах можливі лише при наявності захисної маски або респіратора, проте на заняттях присутні можуть їх не використовувати. Важливо, що перед початком занять викладачі проводитимуть опитування щодо самопочуття студентів. Після завершення заняття приміщення потрібно провітрювати щонайменше 10 хвилин, а наприкінці дня очистити і дезінфікувати всі поверхні.

Тож належна організація навчального процесу вимагає виконання таких пунктів:

→ розроблення маршруту руху студентів, використовуючи всі можливі входи в заклад із підготовленими місцями для обробки рук антисептичними засобами;

→ складання відповідного графіку допуску студентів до закладу освіти, щоби унеможливити створення скупчення;

→ проведення занять для однієї і тієї ж групи в одному приміщенні заради мінімізації пересування студентів між навчальними аудиторіями;

→ застосування модульного підходу до організації вивчення дисциплін;

→ при можливості проведення занять із певних предметів на відкритому повітрі;

→ раціональне використання запасних виходів із закладу освіти і розміщення позначок на підлозі для полегшення організації двостороннього руху коридорами;

→ розміщення на території закладу освіти контейнерів/урн із кришкою для використаних масок з яскравою відміткою «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ».

Належна організація харчування в закладах освіти здебільшого пов’язана з працівниками кухні, адже системи самообслуговування та «шведського столу» в час карантину заборонені. Тому під час організації харчування увесь перелік пунктів потрібно втілити в життя:

→ розмістити столи на відстані не менше 1,5 м один від одного (за столом водночас може перебувати не більше 4-х осіб);

→ забезпечити працівників харчоблоку засобами індивідуального захисту: захисними масками (1 захисна маска = 3 години роботи), одноразовими рукавчиками (заміна після кожного виробничого процесу, не пов’язаного між собою);

→ засоби індивідуального захисту мають бути в наявності безпосередньо на робочому місці працівника для використання впродовж 5-и робочих днів, включно з 1-ю робочою зміною;

→ під час заміни засобів індивідуального захисту працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом;

→ забезпечити працівників, які видають страви або здійснюють розрахунок, засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком, одноразовими рукавичками.

Санітарні кімнати в закладах освіти повинні бути укомплектовані рідким милом, антисептичними засобами для рук, паперовими рушниками (або електросушарками для рук), а про використання багаторазових рушників взагалі варто забути.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка