Профспілка Львівського університету радить: прийняття на роботу і звільнення за новими правилами

17.06.2021 | 06:29

За матеріалом profkom.lnu.edu.ua:

Прийняття на роботу за новими правилами.

10 червня 2021 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який Верховна Рада ухвалила 5 лютого цього року.

Він змінив порядок прийняття на роботу та звільнення.

Відповідно до старої редакції статті 24 КЗпП України при прийнятті на роботу громадянин повинен надати роботодавцю трудову книжку. Обов′язок пред′явлення трудової книжки не поширюється на осіб, які працевлаштовуються вперше. Для таких працівників трудова книжка оформляється не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Після вступу у законну силу Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який Верховна Рада ухвалила 5 лютого 2021 року працівник подаватиме роботодавцю трудову книжку лише у разі її наявності, або подаватиме відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тобто особа самостійно обиратиме, які відомості подавати: чи трудову книжку (при її наявності) чи відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб. Власне, відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування це і є «електронна трудова книжка» про яку пишуть ЗМІ.детальніше…

Припинення трудового договору за новими правилами.

Відповідно до старої редакції ст. 47 КЗпП у день звільнення працівника роботодавець зобов’язаний видати йому належно оформлену трудову книжку.

У новій редакції цієї статті паперова трудова книжка працівнику при звільненні не видаватиметься оскільки вона вже зберігається у працівника. Проте на вимогу працівника роботодавець зобов′язаний внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у Кодексі законів про працю України. Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від роботодавця провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

детальніше…