Про використання платформи «Kahoot!» для дистанційного навчання

21.04.2020 | 12:14

До Вашої уваги – матеріал osvita.ua:

Що таке «Kahoot!»? Як зареєструватися на платформі «Kahoot!» безкоштовно? Чим відрізняються безкоштовний та платний варіанти реєстрації? Які типи питань можна створити за допомогою «Kahoot!»? Які способи тестування можна проводити за допомогою «Kahoot!»? Як студенти приєднуються до тестування?

Що таке «Kahoot!»?

“Kahoot!” – це навчальна платформа, за допомогою якої можна проводити інтерактивні заняття та перевірку знань студентів за допомогою онлайн-тестування. Отримати доступ до неї можна через веб-браузер або додаток Kahoot у Google Play або App Store.

Як зареєструватися на платформі «Kahoot!» безкоштовно?

Для того, щоб розпочати роботу на платформі спочатку потрібно зареєструватися та створити обліковий запис.

Процедура створення облікового запису виглядає наступним чином: спочатку потрібно перейти на сайт Kahoot.com та обрати у опцію «Зареєструватися безкоштовно» (Sign up for free!). Тоді на сторінці з’явиться можливість обрати одну з чотирьох ролей: вчитель (Teacher), студент (Student), дім (Home) і бізнес (Business).

Потрібно обрати відповідну роль (наприклад, вчитель) і на сторінці з’явиться можливість охарактеризувати місце праці: школа (School), вища освіта (Higher education), шкільна адміністрація (School administration), бізнес (Business) та інше (Other).

Відтак потрібно зазначити свою електронну адресу та створити пароль. Після цього сайт запропонує один з чотирьох варіантів реєстрації: базовий (Basic), який є безкоштовним; плюс (Plus) – вартістю 5$ з вчителя за місяць; професійний (Pro) – 10$ за місяць; преміум (Premium) – 15$ за місяць. Обираємо: отримати базовий варіант безкоштовно (Get Basic for free).

Потім потрібно ввести своє ім’я або ім’я та прізвище (Name), ім’я користувача (User Name) та назву закладу освіти (School name) і натиснути кнопку «зберегти і продовжити» (Save and continue). Відкриється особистий кабінет користувача, за допомогою якого можна створювати опитування та проводити тестування.

Докладніше ознайомитись з порядком створення облікового запису та тестів можна за допомогою відео: How To Use Kahoot?/2020.

Чим відрізняються безкоштовний та платний варіанти реєстрації?

Навіть базовий доступ до платформи дає викладачу досить великі можливості:

  • дозволяє залучати до тестування до 50 студентів;
  • питання можна створювати самостійно (кнопка Create (Створити) у лівому верхньому куті екрану) або використовувати вже готові з банку питань (щоб переглянути весь банк питань потрібно натиснути кнопку Discover у верхній частині екрана зліва);
  • можна включити функцію для автоматичного перемішування відповідей у питанні;
  • для візуалізації питання можна користуватися банком зображень, додавати їх до запитань чи використовувати як відповіді;
  • є можливість обмежувати час, що дається студентові для відповіді на питання;
  • можна визначати кількість балів за кожну правильну відповідь;
  • дозволяє дізнатися як відповідав на запитання кожен студент, або будувати діаграми успішності академічної групи.

Платний доступ до платформи дає значно ширші можливості. Вони виявляються, зокрема, у кількості студентів, яких можна залучати до опитування («плюс» – 100, «професійний» – 200, «преміум» – 2000), можливості отримувати розширений звіт про результати опитування, створювати командний віртуальний простір для закладу освіти, використовувати у повному обсязі бібліотеку зображень, отримувати пріоритетну онлайн підтримку (тарифи «професійний» і «преміум»), використовувати логотип і кольори закладу освіти («преміум») та ін. Детальніше ознайомитись з усіма тарифними планами та безкоштовно скористатися будь-яким з них протягом 7 днів можна за цим посиланням.

Які типи запитань можна створити за допомогою «Kahoot!»?

Безкоштовний доступ дає можливість створити лише два типи запитань: вікторина (quiz), тобто питання з «множинним вибором», коли студенту дається кілька варіантів відповідей і він обирає один або кілька правильних, та «вірно-невірно» (true or false), коли студентові пропонується два взаємовиключних варіанти відповіді.

Які способи тестування можна проводити за допомогою «Kahoot!»?

Платформа дозволяє проводити тестування двома способами:

  • віртуальний клас (virtual classroom) – тестування можна пройти разом із студентами в аудиторії. У цьому випадку питання та варіанти відповідей з’являються на екрані проектора або комп’ютера викладача, а відповідають студенти зі своїх мобільних телефонів або комп’ютерів;
  • самостійне навчання (for self placed lerning) – студенти проходять тестування самостійно, питання та варіанти відповідей з’являються на екрані їхніх комп’ютерів чи смартфонів. Обравши цей спосіб, викладач має можливість встановити дату та період часу, протягом якого тестування буде відкритим.

Як студенти приєднуються до тестування?

Для приєднання до тестування студентам необхідно перейти зі свого комп’ютера або смартфона за посиланням kahoot.it, ввести код тестування, а тоді – своє ім’я. Код генерується автоматично після створення тестування і викладач повинен повідомити його студентам завчасно.

Як використовувати «Kahoot!» у навчальному процесі?

Платформа є зручним інструментом для створення тестів, які можна використовувати для:

  • поточного та модульного контролю знань студентів;
  • самостійного навчання та самоконтролю;
  • підготовки до модулів та іспитів;
  • опитування думки студентів та ін.

Спосіб опитування «віртуальний клас» можна використовувати не лише для аудиторних занять чи дистанційного навчання. Його можна також використовувати під час студентських конференцій, наукових гуртків чи інших заходів, коли є потреба залучати студентів до обговорення наукових чи навчальних проблем.

Автор: Роман Шандра, доцент ЛНУ ім. Франка.

джерело