Про стандарт на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти»

30.03.2021 | 11:44

Шановні колеги!

За повідомленням profkom.lnu.edu.ua :

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило професійний стандарт на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти», проєкт якого за власною ініціативою розробило Міністерство освіти і науки України. Відповідний наказ № 610 Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України видало 23 березня 2021 року.

Так, згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» до групи стандарту увійшли:

→ 2310.1 Професор;

→ 2310.1 Доцент;

→ 2310.2. Викладач закладу вищої освіти;

→ 2310.2. Асистент.

Стандарт як засіб для критичного перегляду професійних досягнень допомагає впорядковувати вміння і навички, зокрема й створювати посадові інструкції, навчати молодих фахівців, оцінювати роботу викладачів закладів вищої освіти, підвищувати кваліфікацію та професійний розвиток.

Проєкт професійного стандарту ґрунтувався на реалізації кількох важливих етапів:

→ проведення функціонального аналізу трудових функцій у сфері професійної діяльності викладача закладу вищої освіти;

→ систематизація в ієрархічному порядку трудових функцій викладача закладу вищої освіти;

→ вивчення положень чинних нормативних документів, які визначають вимоги до змісту та якості професійної діяльності, а також розгляд вимог до знань, умінь, навичок та інших компетентностей викладачів закладів вищої освіти;

→ визначення ключових загальних і професійних компетентностей, вимог щодо рівня кваліфікації, досвіду роботи, освіти та додаткових вимог до виконання трудових обов’язків тощо.

Де можна застосовувати цей професійний стандарт? Під час роботи над вимогами до посад науково-педагогічних працівників, освітньо-наукових програм другого та третього рівнів вищої освіти, програм підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних працівників, планування професійного розвитку викладачів.

У робочій групі з підготовки стандарту працювали представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, закладів вищої освіти, міжнародного експертного середовища. Варто підкреслити, що експертизу проєкту професійного стандарту провели фахівці Британської Ради в Україні (British Council).

За інформацією Міністерства освіти і науки України