Про концепцію та тестову версію «Бібліотечного порталу НАН України» – «LibNAS UA»

09.06.2021 | 18:01

За повідомленням nbuv.gov.ua:

…відповідно до постанови Президії НАН України від 24.06. 2020 року «Щодо удосконалення організації обліку і моніторингу публікаційної та видавничої активності НАН України» НБУВ підготовлено концепцію та тестову версію «Бібліотечного порталу НАН України» – «LibNAS UA». Високоякісні дані про дослідницьку діяльність та процеси, які отримали загальну назву «наукова інформація», є стратегічними і актуальними та мають важливе значення як для наукових комунікацій, так і для управління дослідженнями. Підтримка таких даних трудомістка та часозатратна, але в перспективі надає значні переваги для дослідників у процесі пошуку джерел наукової інформації, партнерів, звітування та оцінки результатів наукової діяльності. Така система також реалізує стратегічну функцію збереження цифрового наукового надбання.

Метою створення Lib NAS UA є консолідація та уніфікація подання інформації щодо широкого спектру наукових даних, які супроводжують і є результатом наукової діяльності НАН України. В числі завдань – приведення  наукових метаданих у відповідність до сучасних міжнародних стандартів цифрової комунікації з можливістю подальшої інтеграції до європейської та світової дослідницької інфраструктури; забезпечення відкритого доступу до результатів наукової діяльності; оптимізація зусиль з підготовки звітної та атестаційної документації, пов’язаної з обліком публікаційної активності та наукометричних показників установ та науковців НАН України. За структуру бібліотечного порталу НАН України, для сумісності з іншими міжнародними системами управління науковою інформацією, пропонується взяти основні елементи структури метаданих CERIF  (єдиний європейський формат наукової інформації):  дослідницька інфраструктура (установи, персоналії); дослідницький репозитарій (наукові тексти).

На базі цих основних положень розроблено тестову версію інформаційної платформи Бібліотечного порталу НАН України http://libnas.nbuv.gov.ua/

Наразі підготовлено матеріали для інформаційного блоку «Настанови», активовано пошукові можливості двох інформаційних блоків «LibNAS UA»: «Установи» та «Науковці». Блок «Установи» відповідає сучасній структурі НАН України. Він включає всі наукові установи НАНУ, які відповідно підпорядковані секціям і відділенням. Блок «Науковці» містить інформацію щодо академіків, членів-кореспондентів та очільників установ НАН України. Загалом – це новий напрям роботи, який відкриває нові перспективи діяльності НБУВ.