Про дорожню карту вступника 2020 року

07.08.2020 | 10:16

Шановні абітурієнти!

Пропонуємо Вам ознайомитися із статтею О.Бєлік – директора державного підприємства «Інфоресурс» Міністерства освіти і науки України. У пропонованому матеріалі  викладено покрокові пояснення щодо вступної кампанії 2020 року.

Ми живемо у доволі незвичний та непередбачуваний період. Це пов’язано з карантином, спричиненим коронавірусом SARS-CoV-2. Не є винятком і вступна кампанія до закладів освіти. Але всі пам’ятаємо прислів’я: «Обізнаний – значить озброєний!» Тому заздалегідь для належного планування участі у вступній кампанії до обраних закладів вищої (фахової передвищої) освіти пропонуємо ознайомитись та скористатися ретельно підготовленою покроковою інструкцією вступника з датами вступної кампанії. Отже, що робити, якщо Ви чи Ваша дитина — вступник 2020?

Наближається наймасовіший етап вступної кампанії 2020 року – реєстрація електронних кабінетів і подання заяв для абітурієнтів, які в основному вступають після 11 класів. Зазвичай це напружений період життя для вступників і їхніх батьків, тому пропонуємо розібрати наріжні етапи вступної кампанії 2020 року. Прочитавши статтю, Ви отримаєте корисну інформацію і практичні поради, більш конкретно і всеосяжно зрозумієте основні принципи електронного і паперового подання документів. Ми намагались звернути особливу увагу на типові помилки вступників минулих років, пояснити, як діяти під час зарахування, як за допомогою існуючих електронних сервісів в сфері освіти обрати заклад вищої освіти та ознайомитись з його Правилами прийому, не виходячи з дому.

Тож, що допоможе вам обрати заклад освіти? Для початку варто ознайомитись з Реєстром суб’єктів освітньої діяльності за посиланням, а саме переглянути інформацію щодо закладів вищої освіти. Тут можна дізнатися, яка форма власності закладу освіти; хто керує конкретним закладом освіти; контактні телефони та електронну адресу; фактичну та юридичну адреси, Правила прийому, ліцензовані спеціальності та акредитацію освітніх програм.

Крім цього, вказано ідентифікаційний код закладу освіти, за яким можна отримати більш детальну інформацію з інших джерел відкритих даних. Зокрема, можна дізнатися про можливі судові позови до закладу освіти. Ця інформація допоможе розібратися, чи варто відправляти дитину вчитися в той чи інший ЗВО, і, можливо, платити цьому закладу гроші за навчання.

Крім того, на сайті доступний окремий розділ «Відкриті дані», який дозволяє отримати у форматі Excel наступну інформацію: перелік закладів освіти за типом закладу і регіоном розташування; інформацію про заклад освіти, у тому числі перелік структурних підрозділів і факультетів, ліцензовані спеціальності, кількість здобувачів вищої освіти в розрізі освітніх ступенів, спеціальностей і форм навчання, вартість навчання.

Зрозумівши, який вам найбільше підходить, необхідно засвоїти базові вимоги до подання документів. А саме: у яких випадках подають електронні документи, а в яких паперові; з чого складається конкурсний бал; що таке першочергове зарахування. Для початку ми рекомендуємо вступникам і батькам ознайомитись з Умовами прийому, затвердженими МОН, а також Правилами прийому, які затвердив обраний вами виш.

Правила прийому-2020

Вступники на основі повної загальної середньої освіти, тобто після 11 класів, подають електронні заяви через сайт (більш детально ми зупинимось на цій процедурі трохи нижче).

Повна версія статті – на порталі osvita.ua