ПРЕМ’ЄРА: студенти факультету культури і мистецтв у кінофільмі “ЕКС”

15.01.2020 | 17:31

Екс

джерело planetakino.ua

Рік 2019

Прокат  Із 23 січня 2020

Події розгортаються на Галичині у 1932 році. Група хлопців хоче пограбувати поштове відділення у невеличкому містечку. Кошти мають піти на підтримку осередків спротиву та посилення боротьби з окупаційною владою. Мирна акція, яка мала на меті передусім привернути увагу до революційної діяльності, перетворюється на криваву бійню.

Кримінальний бойовик «Екс» засновано на реальних подіях. На сленгу, яким користувались тодішні революціонери, екс – це експропріація, найефективніший спосіб фінансування активістів. Сценарій до фільму написав Ярослав Яріш. Свою роботу він подав на літературний конкурс «Коронація слова», де її помітив один із членів журі режисер Сергій Лисенко. Разом вони знайшли продюсера та подали проект на розгляд Держкіно. Таким чином отримали майже 13 млн.грн. з державного бюджету на виробництво стрічки. Знімали у Львові, Києві та на Київщині. Підбираючи акторів надавали перевагу талановитій молоді із тих регіонів, де відбувалися показані у фільмі події.

ДержКіно України:

Сценарій фільму «ЕКС» написаний неодноразовим лауреатом премії «Коронація Слова», письменником та сценаристом Ярославом Ярішем. Продюсером фільму є Андрій Границя, режисером-постановником – Сергій Лисенко. Оператор-постановник – Сергій Михальчук, художник-постановник – Владлен Одуденко, художниці з костюмів – Яна Нікітенко та Елі Босович, художниця з гриму – Тетяна Маркова. Музику до фільму створили лідери української «Нової Опери» Роман Григорів та Ілля Розумейко.

У головних ролях у стрічці знялись молоді актори: Орест Пастух, Віталій Гордієнко, Ліза Бакуліна, Василь Колісник, Роман Кривдик, Анатоль Фон-Філандра, Аліна Коваленко, Юлія Хміль, Артур Шлапак, Владислава Глєба, а разом з ними досвідчені майстри: В’ячеслав Хім’як, Олександр Норчук, Любомир Старак, Володимир Губанов та Віктор Жданов.

Фільм засновано на реальних подіях. «ЕКС» є скороченням від слова «експропріація» – дії, яка наприкінці XIX на початку XX ст. була популярним джерелом фінансування революційної діяльності. Саме до неї у 1932-му році й вдаються бійці за незалежність України у невеличкому західноукраїнському містечку, яке на той час перебуває під владою Польщі. Акція здійснюється бійцями не з ціллю грабунку, а з метою заявити про себе та про свої політичні наміри. За планом, все мало пройти без застосування зброї, але через неймовірний збіг обставин все йде зовсім не так і тепер вибір у молодих патріотів невеликий: смерть або безсмертя.

Cтрічку зняла компанія «Т.Т.М.» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

джерело