Повторний вступ на бюджет та відшкодування вартості навчання

15.06.2021 | 16:35

Пропонуємо матеріал osvita.ua :

Чи може особа повторно навчатись на бюджеті?

Відповідно до статті 4 закону «Про вищу освіту» громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти на конкурсній основі, якщо певний ступінь вищої освіти (бакалавра чи магістра) здобувають вперше.

Громадяни, які за станом здоров’я втратили можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією мають право безоплатно здобувати вищу освіту за другою спеціальністю, а така втрата працездатності повинна бути підтверджена висновками медико-соціальної експертної комісії.

Повторно безоплатно здобувати вищу освіту за тим самим ступенем освіти мають право також громадяни України, які не завершили навчання. Для цього вони повинні відшкодувати кошти, вже витрачені на оплату послуг з їхньої підготовки.

Яким є порядок відшкодування коштів?

Порядок відшкодування коштів врегульовано Постановою КМУ №658 «Про затвердження Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців» від 26 серпня 2015 року.

Цей порядок не розповсюджується на таких осіб:

  • студентів і курсантів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання (наприклад, тих ЗВО, які навчають поліцейських) та військових навчальних підрозділів ЗВО (п.1 Порядку);
  • студентів, які написали заяву про відрахування до початку навчального року і не приступили до навчальних занять, незалежно від дати затвердження закладом вищої освіти наказу про відрахування (згідно з роз’ясненням Департаменту економіки та фінансування МОН від 10 вересня 2019 року «Щодо відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців»).

Відшкодування вартості попереднього навчання на бюджеті відбувається вже після повторного зарахування на навчання до нового закладу вищої освіти. Згідно з порядком відшкодування бюджетних коштів, у наказі про зарахування особи на повторне навчання на бюджеті встановлюється строк відшкодування коштів, що не перевищує 10 робочих днів з дня початку навчального року.

Після зарахування, студент має звернутись у відповідний відділ нового закладу вищої освіти (наприклад, планово-фінансовий), який не пізніше трьох днів після звернення повинен видати розрахунковий документ, у якому вказується сума відшкодування, а також номер рахунку на який потрібно сплатити кошти. Для такого розрахунку потрібна буде академічна довідка (про кількість кредитів та вивчені академічні дисципліни) з попереднього місця навчання, яка видається студентові одразу після відрахування з попереднього місця навчання.

детальніше…