Олексій Паляничка: харківські театрознавчі «студії»

02.03.2017 | 08:33

24 та 25 лютого 2017 року на кафедрі театрознавства Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського відбулася IV науково-практична конференція пам’яті Євгенія Русаброва – відомого театрознавця, автора теорії театру анімації та педагога. «Театр як синтез науки та мистецтва» – так звучала назва конференції, а поділялася вона на три секції: «Театральна педагогіка: вчора і сьогодні», «Театр анімації як вид театрального мистецтва» та «Зв’язки: театр-драматургія-кіно-суспільство». Географія учасників була досить широка – Харків, Київ, Львів, Полтава, а також Таллінн (Естонія) та Москва (Росія).

Кафедру театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету ім. Івана Франка на всеукраїнській конференції представили студенти – Ольга Смульська (ІІІ курс) та Олексій Паляничка (IV курс) із доповідями на теми: «Андрій Приходько: новий погляд на класику» та «Осінь на Плутоні» Сашка Брами як соціо-мистецька практика: генеза, філософія та естетика, рецепція».

Останній день конференції став водночас і початком Відкритого Фестивалю недержавних театрів «Курбалесія-2017», що цього року присвячений 130-річчю від дня народження Леся Курбаса. Очолює фестиваль Сергій Бичко – голова Харківського міжобласного відділення НСТДУ та директор Харківського державного академічного російського драматичного театру ім. О.С. Пушкіна. В рамках фестивалю відбувається конкурс усних рецензій, в якому беруть участь 5 молодих театрознавців, серед яких 3 зі Львова – вже згадані Ольга Смульська, Олексій Паляничка та студентка ІІ курсу Маргарита Підлужна. Обговорення відбувається у присутності творців та учасників вистав та за участі кваліфікованого журі – Юрія Хомайка (театральний критик, оглядач журналу «Губернія») та Олександра Анічева (театрознавець, журналіст газети «Время»). Переможця конкурсу очікує нагородження премією ім. Євгенія Русаброва. Хто ним стане – довідаємося на закритті фестивалю 5 березня. А поки що і театральне свято, і конкурс рецензентів за участі харківських та львівських студентів триває…

Олексій Паляничка (КМТ-41)

Показується PidluznaMargaryta.jpg

Показується PalianyczkaOleksij.jpg

Показується OliaSmulska.jpg

Показується масл-108.jpg

Показується масл-51 (1).jpg