ОЛЕГ ІЛЬНИЦЬКИЙ: зустріч у серії “ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА БІОГРАФІЯ”

25.04.2018 | 17:05

Дорогі колеги, запрошуємо Вас на чергову зустріч у серії “ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА БІОГРАФІЯ”!

Нашим весняним гостем буде:
літературознавець,
професор-емерит Альбертського університету (Канада)
ОЛЕГ ІЛЬНИЦЬКИЙ

Подія відбуватиметься у Домі Франка . Зустріч з професором Олегом Ільницьким є втіленням тяглості традиції в організації зустрічей такого формату: її свого часу започаткував Центр гуманітарних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка.

Упродовж останніх десяти років героями зустрічей-семінарів “Інтелектуальна біографія” – у Львівському національному університеті ім. І. Франка та Інституті українознавства ім.І.Крип’якевича – були письменники, науковці та митці, чиє інтелектуальне становлення, запліччя та репрезентативні форми праці є цікавими з точки зору проглядання ширших контекстів, овидів, змістів.

Традиційно зустріч у форматі “Інтелектуальна біографія” передбачає вільну бесіду навколо тріади топос – тропос – антропос, тобто місць, ідей та людей, що впливали на становлення особистості гостя, були визначальними для його особистої інтелектуальної біографії.

З досвіду організаторів, такий спосіб розповіді в діалозі не раз робить минуле промовистішим, надає йому живого суб’єктивного виміру і відкриває ширші проблеми гуманістики в перспективі особистої історії інтелектуала. Поряд із бесідою важливим елементом “Інтектуальної біографії” є графічна мапа місць, ідей та людей, що позначені на ній різними кольорами та сполучені між собою лініями зв’язків.

Серед минулих співрозмовників у цьому форматі:

у Центрі гуманітарних досліджень ЛНУ ім. І. Франка –
Лінда Грей,
Марія Ревакович,
Ольга Токарчук,
Наталя Яковенко,
Юрій Тарнавський,
Ендрю Вернік,
Марко Павлишин,
Ганс Йорген Валлін-Вейє
 та ін.

в Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України –
Максим Тарнавський (http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=563);
Андрій Содомора (http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=623);
Леонтій Войтович (http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=626);
Микола Ільницький (http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=639) ;
Юрій Яремко (http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=742);
Феодосій Стеблій (http://www.inst-ukr.lviv.ua/uk/news/news/?newsid=743);

ОЛЕГ СТЕПАН ІЛЬНИЦЬКИЙ
 – літературознавець, професор-емерит відділу сучасних мов і культурологічних студій Альбертського університету (Канада), гостьовий лектор Українського католицького університету (Львів). Найбільше знаний як дослідник українського літературного футуризму, що стало предметом низки наукових праць, і, зокрема, докторської дисертації, захищеної у 1983 р. у Гарвардському університеті. Українському материковому читачеві професор Олег Ільницький найбільше відомий своєю працею “Український футуризм. 1914-1930”, яка побачила світ у львівському видавництві “Літопис” 2003-го року (переклала з англійської Рая Тхорук; наукова редакторка – Ірина Старовойт).

Окрім Альбертського, Олег Ільницький викладав також у Гарвардському та Манітобському університетах. Фахівець із гуманітарних комп’ютерних технологій та їх використання в українських студіях. Довголітній редактор наукового журналу “Canadian Slavonic Papers”. У 2014 році став редактором наукового періодичного видання “Схід/Захід: Журнал українознавчих студій” (“East/West: Journal of Ukrainian Studies”).

Олег Ільницький – співредактор і співупорядник (спільно з Юрієм Гавришем) фундаментальної праці “Конкорданція поетичних творів Тараса Шевченка = A Concordance to the Poetic Works of Taras Shevchenko ” у 4 томах, яка побачила світ у 2001 р.

Упродовж останнього квітневого тижня 2018 року професор Олег Ільницький проводить “Тиждень футуризму” для студентів-філологів Українського католицького університету. Власне, зустріч з професором Ільницьким у серії “Інтелектуальна біографія” відбувається у рамках його львівського візиту до УКУ.

 

Отож, дата і час бесіди з Олегом Ільницьким:

 

П’ятниця, 27 квітня 2018 року

Дім Франка

Львів, вул. Івана Франка 150

Початок о 15:00


Провадитиме бесіду ДАНИЛО ІЛЬНИЦЬКИЙ
Мапу інтелектуальної біографії Олега Ільницького
втілив ВІКТОР МАРТИНЮК
 
Сторінка події у ФБ:
До зустрічі!
 ДАНИЛО ІЛЬНИЦЬКИЙ