Оголошено простій для окремих категорій працівників

13.01.2021 | 16:35

За повідомленням profkom.lnu.edu.ua

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 р. в Україні запроваджено обмежувальні заходи з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Зокрема, передбачено заборону відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

На виконання зазначеної постанови наказом Ректора від 29.12.2020 року № О-122 в Університеті продовжено карантин із забороною його відвідування здобувачами освіти.

У зв’язку з тим, що в період додаткових обмежувальних заходів деякі структурні підрозділу, а також окремі категорії працівників не зможуть належним чином виконувати свої трудові обов’язки, Комісією щодо запровадження режиму простою встановлено факт простою та рекомендовано оголосити простій для окремих структурних підрозділів, а також для окремих категорій працівників.

Відповідно до наказів Ректора «Про оголошення простою» № 65 від 08.01.2021 р., № 66 від 08.01.2021 р., № Н-1 від 08.01.2021 р. оголошено простій для окремих категорій працівників.

Відповідно до ст. 34 КЗПП України простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Статтею 113 КЗПП України урегульовано порядок оплати простою. «Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)».

Колективним договором Львівського національного університету імені Івана Франка на 2021–2024 рр. п. 2.11. при оголошенні простою не з вини працівника передбачена можливість збереження середньої заробітної плати, відповідно до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Відповідно до зазначеної норми Колективного договору наказом Ректора передбачено збереження на період простою середньої заробітної плати усім працівникам, для яких встановлено факт простою і оголошено простій.

Середній заробіток для оплати простою виходячи  з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому оголошено простій.

Відповідно середня заробітна плата для працівників, які перебувають у простої буде обчислюватися виходячи із заробітку за листопад-грудень.

Звертаємо увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100» скасовано порядок коригування середнього заробітку.

Коригування застосовувалося у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах),  як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Відповідно середній заробіток для працівників, яким оголошено простій буде обчислюватися виходячи із фактичного заробітку за листопад-грудень без коефіцієнту зростання заробітної плати, яке відбулося у зв’язку із підвищенням посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду і підвищенням розміру мінімальної заробітної плати.

Соціально-правова комісія 

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка