Міжнародний День театру на факультеті культури і мистецтв

28.03.2023 | 12:47
Студенти факультету культури і мистецтв виступили з літературно-музичною композицією «Не хочу літа, хочу Перемоги!»

27 березня 2023 року студенти факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка виступили з літературно-музичною композицією «Не хочу літа, хочу Перемоги!». Концерт відбувся на Камерній сцені навчального корпусу Львівського університету на вулиці Олександра Фредра, а підготували захід студенти-першокурсники акторського відділення кафедри театрознавства та акторської майстерності разом зі студентами першого-другого курсів бакалаврату й магістратури кафедри музичного мистецтва за участі викладачів та випускників цієї кафедри.

В.о. декана факультету культури і мистецтв Майя Гарбузюк зазначила, що подія відбувалася до Міжнародного дня театру і присвячена усім працівникам, студентам та випускникам нашого Університету, які воювали і воюють з російським загарбником.

«Сьогодні – Міжнародний день театру, який вже 62 роки об’єднує усіх поціновувачів цього прекрасного виду мистецтва. Також сьогодні 397-ий день повномасштабної боротьби з російським агресором. З першого дня вторгнення українські театри стали єдиним гуманітарним фронтом, а фронт перетворився на театр воєнних дій. Тисячі людей театру сьогодні докладають величезних зусиль для наближення нашої перемоги, серед них викладачі кафедри театрознавства та акторської майстерності, мистецькі керівники акторських курсів Олексій Кравчук, Юрій Мисак, Роман Валько, а також сотні випускників, працівників, студентів Львівського університету. На знак безмежної вдячності за те, що ми сьогодні можемо жити, працювати, навчатися, ми присвячуємо їм нашу літературно-музичну композицію», – зазначила Майя Гарбузюк і додала, що «в ці березневі дні минає рік, як окупантами був знищений Маріупольський театр, щодня вкінці березня ми чуємо про річницю визволення населених пунктів Київщини – Бучі, Гостомеля, Ірпіня… Тож Міжнародний день театру цьогоріч минає зі стисненими кулаками, зі сльозами на очах, але з непохитною вірою в нашу перемогу».

За словами Майї Гарбузюк, студенти-першокурсники самі обирали композиції, які лунатимуть на мистецькому заході, аби передати через них власне відчуття і розуміння того складного часу, в якому ми живемо. Режисеркою-постановницею літературно-музичної композиції стала викладачка сценічної мови, професорка кафедри театрознавства та акторської майстерності, народна артистка України Олена Баша, асистентом був Валерій Коломієць, музична консультантка – старша викладачка кафедри музичного мистецтва Галина Бень.

Під час літературно-музичної композиції присутні мали змогу почути популярні патріотичні вокальні композиції, інструментальну музику, вірші українських поетів – як класиків, так і сучасників. Так, вустами першокурсників до слухачів говорили Сергій Жадан, Василь Симоненко, Галина Потопляк, Максим Коровниченко та інші творці слова. Торкалися душевних струн рядки віршів «Хлопчиків везуть додому», «Танцюй, моя пташко…», «Ти знаєш… прийде день, закінчиться війна…».

Щемко і зворушливо під час заходу звучали українська народна пісня «Йшли бійці до бою», авторські пісні викладачки кафедри музичного мистецтва Катерини Остапович, «Кленова балада» Анатолія Матвійчука, «Гудуть вітри» (музика Оксани Герасименко, слова Євгена Чередниченка).

Апогеєм заходу стало виконання вокально-інструментальним ансамблем студентів КМО-21 та випускників кафедри музичного мистецтва композиції Святослава Вакарчука «Обійми мене», після чого глядацька зала віддячила молодим артистам гучними оваціями.