Міжнародна наукова конференція до 100-ліття УВУ

23.10.2021 | 11:25
Стартувала міжнародна наукова конференція, присвячена 100-річчю Українського вільного університету

22 жовтня 2021 року у дистанційному форматі відбулося відкриття міжнародної наукової конференції «Український вільний університет у хронотопі культури», яка присвячена 100-річчю Українського вільного університету. Організували наукове зібрання кафедра соціокультурного менеджменту факультету культури і мистецтв та кафедра новітньої історії України імені Михайла Грушевського історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка спільно з Українським вільним університетом (Мюнхен, Німеччина).

Учасників наукового форуму привітав проректор Львівського університету з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. Проректор підкреслив актуальність і важливість проведення заходу, відзначивши, що «конференція присвячена 100-річчю Українського вільного університету – унікального феномену в історії України та Європи ». Володимир Михайлович коротко окреслив історію співпраці між УВУ та Львівським національним університетом імені Івана Франка, наголосивши на тому, що історія Українського вільного університету є надзвичайно цікавою і багатогранною. Володимир Михайлович підкреслив, що усі задекларовані у програмі доповіді є особливо цінними і важливими для історії, адже практично усі доповідачі мають безпосереднє відношення до УВУ. Проректор побажав учасникам конференції продуктивної роботи, гарних виступів і плідної дискусії.

Від імені керівництва Українського вільного університету зі словами вітання до присутніх звернувся ректор УВУ у 2008-2011 роках, професор Іван Мигул, який зазначив, що у 2021 році освітянську спільноту поєднує чимало ювілеїв. Так, 17 січня 1921 року у Відні було засновано Український вільний університет. Водночас, прикметним, за словами професора є те, що саме цими днями, рівно 100 років тому, розпочалося навчання в УВУ, який восени 1921 року переїхав до Праги. Професор також додав, що «сьогодні ми відзначаємо ювілей Українського вільного університету, який тепер має осередок у Мюнхені і є найстарішим приватним університетом Німеччини». Іван Мигул побажав учасникам конференції успіху, цікавих доповідей і конструктивного обговорення. Професор також передав вітання усім присутнім від ректорки УВУ, професорки Марії Пришляк.

Сердечні слова вітання учасникам заходу також адресувала ректорка Українського вільного університету (2012–2015), професорка кафедри філології УКУ, професорка УВУ Ярослава Мельник. Професорка зазначила, що в житті кожного народу є такі моменти, події і факти, які вирізняють його з-поміж інших народів, це може проявлятися у різних царинах його культури та життєдіяльності. За словами Ярослави Мельник, «прикладом цього явища для українців є поява на початку 20-х років ХХ століття у центрі Європи Українського вільного університету».

«УВУ плекали люди , які цілковито присвячували себе науці. В одному з найстаріших Статутів УВУ, серед головних завдань навчального закладу було прописано розвивати всі галузі науки, зокрема ті, що стосуються української нації і розвивають елементи української культури, як складової культури людства», – додала професорка.

Під час урочистого відкриття конференції перед колегами виступила і доцентка кафедри театрознавства та акторської майстерності, заступниця декана факультету культури і мистецтв з навчально-методичної роботи Мирослава Циганик. «Раді бачити усіх, хоч і дещо віртуально, на нашій конференції, яка відбувається у такий святковий час, коли ми відзначаємо 100-річчя Українського вільного університету і 360-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка. Ми щасливі, що цей захід зібрав багато відомих науковців, які є інтелектуальною потугою нашої держави», – констатувала Мирослава Циганик, подякувавши усім за організацію конференції та участь у ній.

До присутніх також звернулася завідувачка кафедри соціокультурного менеджменту Львівського національного університету імені Івана Франка, докторка філософії УВУ Людмила Белінська. Людмила Семенівна підкреслила урочистість конференції, зазначивши, що захід відбувається в особливо святкову пору ювілеїв. «Сьогодні ми маємо абсолютне свято науки – ювілей Львівського університету, ювілей УВУ, а також нещодавно ми відзначили 100-річчя Українського таємного університету. Це доводить, що українці завжди були інтелектуальною нацією, адже плекали в собі бажання до науки й освіти, а місія Університету включала, окрім освітніх і наукових звершень, також національне виховання», – підсумувала доповідачка, запросивши колег до участі у пленарному засіданні.

Надалі конференція продовжила роботу у форматі пленарного та секційних зсідань. Так, секція «УВУ: історія, традиції, сьогодення» передбачала  обговорення тем, які стосуються історії, становлення та розвитку УВУ, зокрема суспільно-політичного та академічного аспекту заснування УВУ у Відні, місця і внеску УВУ у становлення і розвиток української еміграційної преси в Німеччині (1945–1951 рр.), міжнародного права в УВУ.

Натомість у секції «Суспільно-культурні інновації й УВУ: еволюція можливостей» учасники конференції презентують доповіді, присвячені питанням щодо впливу УВУ на формування напрямів економічних досліджень в університетах України у 1990-х роках, еволюції економічних систем у контексті посилення їхньої екологізації та глобалізації, менеджменту соціокультурної діяльності у контексті викликів, що стоять перед сучасною освітою.