Ірма Вітовська: «Не бійтеся тримати удар спокуси»

09.09.2021 | 16:58

Ірма Вітовська: «Не бійтеся тримати удар спокуси»

читайте на сайті Львівського національного університету

На факультеті культури і мистецтв Львівського університету 7 вересня 2021 року відбулась зустріч зі Заслуженою артисткою України, актрисою театру і кіно, громадською діячкою Ірмою Вітовською.

Випускниця Львівського державного музичного інституту (нині ЛНМА ім. М. Лисенка) за спеціальністю «Актор драматичного театру» побувала в Університеті на запрошення свого викладача та наставника, Народного артиста України, завідувача кафедри театрознавства та акторської майстерності Богдана Козака.

Зустріч була орієнтована передовсім на студентів спеціальності «Актор драматичного театру і кіно». Ірма Вітовська дала чимало порад з власного досвіду роботи в театрі та кіно, які базуються не лише на професіоналізмі, а й на правильному мисленні, міцності духу і стійкості перед спокусами. Останні пов’язані з російськомовною кіно- і ТБ-індустрією, уникнути потрапляння в яку середньостатистичному молодому українському акторові непросто.

«Українські митці – бійці креативних індустрій, ми не можемо іти на компроміси і наша мета – вибороти свій інфопростір», – зазначила Ірма Вітовська, акцентуючи на якісних українських кінопродуктах, які виходять останнім часом на телеекрани: «Ластівки», «Кайдаші» тощо.

Під час імпровізованої лекції з майстерності кіноактора Ірма Вітовська дала деякі поради щодо роботи в кадрі, порівнюючи природу існування актора на театральній сцені та знімальному майданчику. Вправи складалися з невеликих етюдів, що допоможуть майбутнім акторам зрозуміти специфіку взаємодії з камерою на загальному, середньому та крупному плані. Ці моменти, а також велика кількість плакатності та театральності в кіноіндустрії, на думку актриси, є однією з найбільших проблем українського кінематографу (в контексті роботи актора над роллю).

Серед питань, які цікавили аудиторію, звучали: «Як потрапити в серйозне кіно?», «На які українські фільми Ви б радили звернути увагу?» тощо.

На запитання про волонтерську та благочинну діяльність Ірма Вітовська розповіла історії створення власних проєктів: вистави «Оскар і рожева пані» в підтримку паліативних дітей та допомогу першим пацієнтам військового госпіталю (зі залученням студентів Коледжу культури і мистецтв) на початку російсько-української війни. Саме після початку російської агресії актриса остаточно сказала російському контенту: «До побачення» і перестала слухати, дивитись, а тим паче, співпрацювати з російськомовною кіноіндустрією. В 2014 році Ірма Вітовська постановила мету зупинити поширену в Україні зброю масового ураження – російський аудіовізуальний продукт.

Цього дня студенти факультету культури і мистецтв отримали змогу познайомитись з актрисою, яка своєю успішною діяльністю довела: для того, щоб потрапити в серйозне кіно потрібно мати «міцний хребет та не боятися тримати удар спокуси». Лише у такому випадку можна стати справжнім Українським Актором.