Відкриття меморіальної дошки на честь професора Івана Вакарчука

11.10.2021 | 20:37
Відбулося відкриття меморіальної дошки на честь Івана Вакарчука

11 жовтня 2021 року з нагоди відзначення Дня Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь багаторічного Ректора Львівського університету (1990-2007; 2010-2013), Міністра освіти і науки України (2007-2010), Героя України, Заслуженого професора Університету Івана Вакарчука. Участь в урочистостях взяли представники обласної та міської влади, академічна спільнота Університету, члени родини Івана Вакарчука, його співробітники, друзі та всі небайдужі львів’яни. Меморіальну дошку встановили на вулиці Драгоманова, 12 на фасаді будинку, у якому розташована кафедра теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука.

Відкрив захід завідувач кафедри театрознавства та акторської майстерності, професор Богдан Козак. «Цьогоріч виповнилося 360 років Львівському  національному університету імені Івана Франка. Власне статус «національного» для Університету виборював і виборов Іван Олександрович Вакарчук – багаторічний Ректор нашого Університету. Тож сьогодні розпочинаємо святкування із відкриття почесної меморіальної дошки в ім’я Івана Олександровича», – зазначив Богдан Миколайович.

Перед присутніми виступив Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. Віддаючи шану Іванові Вакарчуку, Ректор констатував, що «Іван Олександрович – людина, яка присвятила себе науці та освіті, багато зробивши для Львівського університету, для зміцнення статусу української мови, її поширення в освітньому і науковому просторі та розбудови української державності».

«З 1990 року і як депутат Верховної Ради, і як Ректор, і як Міністр освіти і науки, і як громадянин України він присвятив себе розвитку науки і освіти в Університеті та в Україні. Іван Олександрович як державник постійно був там і тоді, де вирішувалася доля України», –  відзначив Володимир Петрович, наголосивши, що «будь-яка ініціатива Івана Олександровича носила загальнодержавний характер, а кожен його крок був передусім спрямованим на розвиток української культури».

«Іван Вакарчук завжди був дуже цікавою, багатогранною особистістю, але передусім він був науковцем, який прагнув у всіх сферах життєдіяльності започаткувати принципи організованості на основі науки. Іван Олександрович не просто декларував, що людина повинна бути розумною, мудрою, працелюбною і відповідальною, а й має носити в собі незгасимий вогонь моральних українських імперативів: щоб бути людиною, треба робити добро іншим», – підсумував Ректор, додавши, що «моральна норма Івана Вакарчука завжди говорити правду і діяти відповідно до правди була сенсом і суттю його життя».

Опісля виступу Ректора доктор фізико-математичних наук, професор Михайло Зарічний та доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри теоретичної фізики імені Івана Вакарчука, професор Володимир Ткачук урочисто відкрили меморіальну дошку, присвячену Іванові Вакарчуку.

Надалі до слова запросили доктора фізико-математичних наук, професора, академіка НАН України, Героя України Ігоря Юхновського. Ігор Рафаїлович поділився спогадами про знайомство з тоді ще студентом Іваном Вакарчуком, розповів про його наукові починання як студента, науковця, а згодом і Ректора. «Я пам’ятаю Івана Вакарчука студентом четвертого курсу. Він завжди мав бажання щось нове зробити, бути керівником. Відділення теоретичної фізики стало для нього затісним. Шлях Івана Вакарчука від завідувача кафедри теоретичної фізики до Ректора, а згодом – до Міністра освіти і науки України – це великий шлях», – констатував Ігор Рафаїлович.

До присутніх звернувся голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, який наголосив на неоціненному державотворчому внеску Івана Вакарчука, водночас акцентуючи на його людських якостях. «Відкриття меморіальної дошки – надзвичайно велика данина пам’яті Івана Вакарчука. Водночас я думаю, що Іван Олександрович був би щасливий від того, що тут не тільки шанують його пам’ять, але й якби кожен з нас проявив частину тих морально-етичних і професійних  якостей, які були у нього, якби кожен з нас зробив для цієї держави хоч трохи з того, що зробив Іван Олександрович», – підкреслив голова ЛОДА.

Натомість перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко закцентував увагу присутніх на взаємозв’язку Івана Вакарчука з Львівським університетом і розвитком української освіти. «Університет і конкретні справи завжди мають своє ім’я. Ще будучи студентом, я чітко розумів, хто такий Іван Вакарчук. Ті справи, які він зробив, завжди будуть з ним асоціюватися – це і ЗНО, і новий поштовх у розвитку Університету. Це свого роду сигнал для кожного з нас, що треба рухатися вперед і ставити перед собою великі цілі», – зауважив посадовець, додавши, що «Університет має свою сильну історію й Іван Вакарчук зміг її підняти ще вище».

Доктор економічних наук, професор, Заслужений економіст України Степан Давимука також поділився спогадами про  Івана Вакарчука. «Наприкінці 80-х років, коли історія покликала активних людей у політику, Іван Вакарчук пішов у цю сферу, хоч і не був яскравим політиком. Іван Олександрович був надзвичайно відповідальним, чесним і системним чоловіком, це характерно для всього його життя», – зазначив Степан Антонович.

Про Івана Вакарчука, як вчителя і колегу учасникам заходу розповів доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри теоретичної фізики імені Івана Вакарчука, професор Володимир Ткачук. Особливу увагу він приділив виданням, які вийшли з-під пера Івана Олександровича. Зі словами вдячності про Івана Вакарчука, як вчителя, також виступив кандидат фізико-математичних наук, в.о. декана фізичного факультету Ярослав Чорнодольський.

Підсумком заходу став виступ українського співака, громадського діяча, випускника Львівського університету, сина Івана Олександровича – Святослава Вакарчука, який поділився спогадами про батька. «Бачачи усіх Вас тут, розумію, що Ви сюди прийшли не тому, що треба, а тому що Ви не могли не прийти. Це дуже сильно надихає, це змушує ще більше пишатися своїм татом, рухатися вперед і бути достойним його», – зазначив Святослав Вакарчук і розповів присутнім про Івана Олександровича як талановитого науковця, мудрого керівника і доброго батька.

«Ми сьогодні багато говоримо про його пам’ять. Тато ніколи не показував назовні всіх свої мрій і бажань, він про них дуже рідко говорив, але в його очах завжди це було видно. Я завжди читав по його погляду, як сильно він прагне чогось. Найбільші дві речі, які рухали ним в житті – це пізнання світу і бажання допомогти іншим. Я хочу, щоб Ви запам’ятали його дуже людяним, добрим, людиною з дуже світлою душею, в якої хочеться вчитися того, як віддавати своє добро і свою добру енергію людям. Тому Ви всі сьогодні тут і є. Він робив те, чого не міг не робити, тому сьогодні Ви прийшли сюди, бо не могли не прийти», – звернувся Святослав Вакарчук до присутніх, подякувавши усім за організацію цього заходу.

Нагадаємо, рішення щодо встановлення меморіальної дошки на честь багаторічного Ректора Університету Івана Вакарчука, було прийнято Вченою радою Львівського національного університету імені Івана Франка 12 березня 2021 року. Напередодні, 24 лютого, Вчена рада Університету присвоїла кафедрі теоретичної фізики ім’я професора Івана Вакарчука.

Понад пів року тривала робота над підготовкою проєкту меморіальної дошки та безпосередньо її виготовленням. Авторами меморіальної дошки є відомий скульптор Володимир Одрехівський та архітектор Володимир Сколоздра.

Джерело:https://lnu.edu.ua/vidbulosia-vidkryttia-memorialnoi-doshky-na-chest-ivana-vakarchuka/