Фото звіт проведення майстер класу з українського танцю

10.11.2021 | 17:54

Тема майстер класу : «Висвітлення унікальності та самобутності закарпатського танцювального фольклору на основі танцю «Гуляння на весіллі» хореографія Василя Івановича Семена.

Під час проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених, студентів та аспірантів «Хореографічне мистецтво – мистецькі виміри»

Майстер клас провели

Мурафа Надія Ігорівна – здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальність «Хореографія» кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка.

Гладій Петро Іванович – здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальність «Хореографія», голова студентського наукового гуртка кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка.

Науковий керівник – асистент кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка Кіптілова Надія Володимирівна.

Мета: дослідити збереження фольклорних танцювальних традицій Закарпаття на прикладі хореографічної композиції «Гуляння на весіллі» із балетмейстерського досвіду Заслуженого артиста України Василя Івановича Семена.

Завдання:

  • продемонструвати танцювальне мистецтво Закарпатського регіону;
  • висвітлити унікальність хореографічної лексики та манери виконання танцювальної композиції «Гуляння на весіллі»;
  • відобразити танцювальну лексику, яка формує основу композиції;
  • проаналізувати творчий процес створення танцю постановником.

Анотація.

«Гуляння на весіллі» це закарпатський парний танець створений Народним артистом України Василем Івановичем Семеном. Хореограф родом із Закарпаття, село Тересва. Танцювальний фольклор саме цього села було взято за основу постановки вище зазначеного танцю, а також рухи етнічних груп: бойків, лемків та гуцулів Закарпаття.

Дві українські народні мелодії, записані народним інструментальним ансамблем «Гудаки» (с. Тересва), створили музичну основу танцювальної композиції. Вони, мелодії, увійшли до складу музичного альбому гурту – «Забава в Тересві» – це народна, фольклорна музика Тячівського району. Перша мелодія має назву «Співана», а друга – «Кручена». Також у них використовується так звані «співанки»:

О, заграйте гудаченьки, бо музика файна

Та й я собі затанцюю, шігі-рігі-дайна.

 

Ой, море я перейду, перейду я річку

Та й я собі затанцюю з чорнявой Марічков.

 

Виконання такого співу під час танцю є звичаєм у селі Тересва, але виключно чоловіками. Жінки ж стоять та слухають.

Танець «Гуляння на весіллі» був поставлений Василем Івановичем Семеном у Народному ансамблі танцю «Карпати», художнім керівником якого він є, близько 10 років тому. Танець умовно можна поділити на три частини: співана, кручена та фінал. Його темпова структура відповідає мелодіям, на які він був створений – повільна та швидка. У швидкій частині окрім загального парного танцю є також сольні парні партії, які виконують самі вправні танцюристи, а інші пари стоять у півколі та створюють антураж.

«Гуляння на весіллі» – яскравий приклад колоборації хореографії та музики локальної місцевості, заради збереження фольклорних звичаїв та традицій українського народу.