Доповідь доктора Галини Русінської-Ґєртих

05.06.2015 | 15:57

5 червня 2015 року відбулося червневе засідання науково-методичного семінару факультету культури і мистецтв.  Перед  учасниками засідання  із доповіддю “Інститут наукової інформації і бібліотекознавства Вроцлавського університету – діяльність навчальна і наукова” виступила польський книгознавець і бібліотекознавець, доктор Галина Русінська-Ґєртих. Доповідач коротко ознайомила присутніх з історією свого Інституту; цікавою була інформація про співпрацю Інституту з навчальними закладами Польщі та України.
Г. Русінська-Ґєртих окреслила напрями наукової діяльності Інституту: теорія книгознавства, історія книжкової культури, історія бібліотек і бібліотечної справи, видавнича справа, читання, читачезнавство, наукова інформація, цифрова бібліотека, електронна книга та ін. Присутні також дізналися про наукові зацікавлення доповідача (книги Львова ХVІІІ – початку ХІХ століть, зокрема польські видавництва, друкарні, книгарні, преса, літературне середовище цього часу). Окрім того, було занонсовано наукову конференцію «Порушення кордонів книги: перспективи розробників, видавців і друкарів», яка відбудеться у грудні 2015 року у Вроцлавському університеті.
Г. Русінська-Ґєртих  розповіла присутнім про періодичне наукове видання Вроцлавського університету «Acta Univerisitatis Wratislaviensis», в межах якого виходить збірник«Studia o książce і informacje», а також про загальнопольський «Бібліотечний щорічник», які друкують матеріали українською мовою.
Учасники семінару обговорили питання, які стосувалися співпраці Вроцлавського і Львівського університетів на рівні бібліотекознавчих підрозділів, можливостей публікації результатів наукових досліджень українських учених у польських фахових виданнях і навчання українських студентів у Польщі; проблеми сучасних підходів до ціннісних категорій ролі книги і читання.

WP_20150605_10_13_35_Pro