30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек!

30.09.2019 | 12:04

Дорогі друзі! Дорога бібліотечна спільното! Усі, хто любить бібліотеки! Хто хоче, щоб наші бібліотеки були кращими і щодня вкладає в це свій розум, серце, душу, емоції!

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек – Свято кожного з нас! Тож щиро вітаємо з цим Святом усіх «бібліотечних людей»!

Бібліотеки завжди були, є, і, я переконана – залишаться довший час, омріяним місцем для «книжкових гурманів». Впевнена, що кожен хоча б раз у житті відчув себе таким гурманом чи гурманкою, торкаючись сторінок і насолоджуючись книжковим ароматом чи то давніх фоліантів, чи то книжок, на яких ще сохне типографська фарба.

2017-12-11

Сьогодні, на жаль, іноді можна почути думку, що бібліотеки доживають свої останні дні, що вони непотрібні, бо все є в інтернеті. Думаю, що так може говорити лише той, хто не шукав в інтернеті щось серйозніше за вітальну листівку і жодного разу не був у сучасній бібліотеці.

В «епоху фейків» саме велика кількість неверифікованої інформації в інтернеті підсилює значення бібліотек як інформаційних навігаторів та “фільтрів”. Кожен може бути певен, що інформація, яка пройшла через бібліотеку, є правдивою. Це особливо актуально для України в умовах російської агресії та інформаційної війни.

Але бібліотеки – це не лише про книжки та інформацію. Бібліотеки – це про все на світі!

Побутує думка, що коли йдеться про бібліотеки, то це виключно стосується освіти, науки і культури. Безперечно, бібліотеки – це і освіта, і наука, і культура. Але це і економіка, і бізнес, і політика, і охорона здоров’я, і державне управління, і соціальний захист, і захист довкілля, і розвиток громадянського суспільства, і ще багато-багато чого… Бібліотеки мають потенціал включатися в усі сфери діяльності та життя суспільства, громади, окремої людини. А включаються чи ні, чи є конкретна бібліотека суб’єктною і діє, чи завмерла і чекає, чи є вона сучасною, живою, чи заповнена вона людьми, залежить, бібліотекарі та бібліотекарки, від нас! Залежить від нашої спроможності й компетентності!

Якщо ви є одним чи однією з нас, «бібліотечних людей», то, напевно, погодитесь, що бібліотека – це не просто місце, не просто книжки, бібліотекарі й бібліотекарки та читачі й читачки.

Бібліотека – це відкрита спільнота небайдужих активних людей, однодумців, які гуртуються навколо ідеї, які народжують ідеї, які втілюють ці ідеї у життя. Тож, незалежно від того, маєте ви фонтан ідей чи іскру ідеї, приходьте до своєї бібліотеки, де вас завжди підтримають. Недаремно девізом УБА цього року є «Бібліотека: час змін – час дій»!

oksana buga  azart2

Ми живемо в такі часи, коли світ стрімко змінюється, змінюються читачі й читачки, і змінюються бібліотеки. Гасло «змінюйся або помри» дуже точно відображає суть сучасності. Сьогодні перед українськими бібліотеками постають небанальні виклики. З одного боку – забезпечити «must have» фізичного, віртуального та психологічного комфорту й безпеки. З іншого боку – відповідати сучасним трендам, не лише реагувати на потреби своїх читачів та читачок, а й діяти на випередження, перевищувати їхні очікування, створювати і пропонувати ті цінності, які потрібні їм саме зараз.

Для всього цього необхідні й неабиякі ресурси, й компетентні бібліотекарі та бібліотекарки, й розуміння та підтримка влади і суспільства. Лише соціальне партнерство, спільна взаємодія усіх зацікавлених сторін, об’єднаних спільними цілями, дозволить нашим бібліотекам бути сучасними і потрібними, реалізувати свій потенціал.

Чи обов’язково їхати за кордон, щоб побачити сучасні бібліотеки? Чи є вони в Україні? Та, певно, що є! Відкрийте Фейсбук і погортайте свою стрічку. Зайдіть у бібліотеку свого міста, містечка, села, університету, школи. Ви переконаєтесь, скільки у нас сучасних живих бібліотек, бібліотек дії! Бібліотек з відкритими і комфортними просторами, цікавими книжками та подіями, з сучасними технологіями! Бібліотек, де компетентні й привітні бібліотекарі та бібліотекарки разом зі своїми читачами та читачками наповнюють бібліотеку сенсами і життям, у спільному творенні цінностей змінюються самі, змінюють правила гри та світ навколо на краще!

Бібліотеки як люди – всі бібліотеки є подібними, але кожна з бібліотек є особливою. Сучасна бібліотека – різноманітна, багатогранна, гнучка! Вона така, яка потрібна саме вам! Зробимо її такою разом!

Щиро!

Оксана Бруй,

Президентка Української бібліотечної асоціації