Зустрічі з чилійським митцем Максом Сіром

14.09.2024 | 20:36

У п’ятницю 13 вересня 2024 року на факультеті культури і мистецтв кафедра театрознавства та акторської майстерності (координатор заходу — доц. Роман Лаврентій) організувала зустріч студентів та викладачів із із чилійським  художником, актором і театральним режисером Максом Сіром!

Це була не просто лекція-бесіда, а холодний душ для наших майбутніх акторів, театрознавців, художників — про те, як важко займатися мистецькою діяльністю в сучасному світі, завоювати своє місце у ньому, зустріч стала надзвичайно експресивним ділення власним досвідом “виживання” митця в умовах європейського й американського ринку, про міжнародні гранти і можливості їх використання для реалізації своїх мистецьких проєктів. А насамперед — про вміння мріяти і потребу самоорганізації, вміння ставити собі конкретні цілі!

Нагадаємо, що Сір Гаррідо Макс Ренан — має досвід роботи актором театру і кіно, працював режисером багатьох художніх студій на кількох континентах (північна та центральна Америка, Європа). Відомий як директор низки театральних компаній (серед іншого, є переможцем міжнародної програми нового авангардного театру в Нью Йорку), молодіжного і культурного офісу в Villa Alemana. Також є керівником Final Art School of Rotary Club; в університеті викладав теорію мистецтва та естетики.

Окрім того, Макс Сір розповів про свою працю в Україні  до ковіду і повномасштабного вторгнення, зокрема і про його виставу “Гамлет”, показану на львівському театральному фестивалі під відкритим небом “Кіт Ґаватовича”. А учасниця цієї вистави, виконавиця ролі Гробокопа, заслужена артистка України Лідія Данильчук продемонструвала студентам фрагмент з цієї вистави.

На завершення зустрічі деканка факультету культури і мистецтв доц. Мирослава Циганик подякувала Максові Сірові та його перекладачці Євгенії Колесниковій, директорці Міжнародного кінофестивалю “Max Sir International Film Festival”, за лекцію, а гості запросили студентів факультету на фінал фестивалю, який цього року відбувався саме у Львові.

Відтак студенти кафедри театрознавства та акторської майстерності — театрознавці та актори — завітали увечері на Фінал Міжнародного кінофестивалю із Коста Ріки “Max Sir International Film Festival”, засновником якого є Макс Сір, та переглянули підбірку короткометражних фільмів із різних куточків світу, фіналістів фестивалю.

А на завершення заходу студенти потрапили на відкриття виставки картин Макса Сіра у Львівському палаці мистецтв і намагалися впізнати у містичних персонажах львівських акторів (Олег Стефан, Ярослав Федорчук, Тетяна Каспрук, Лідія Данильчук та ін.) — які позували як моделі при створенні цих картин.

Р.Л.