Відбулась зустріч з Л.Купчик

22.10.2015 | 19:17
21 жовтня 2015 року на факультеті культури і мистецтв  з ініціативи заступника декана з виховної роботи, Заслуженого працівника освіти України, доцента Михайла Телюка відбулась зустріч викладачів і студентів факультету з Лідією Купчик – відомою львівською письменницею і громадською діячкою, лауреатом премії ім. Ірини Калинець, членом Національної Спілки журналістів України, головою Львівської міської організації Всеукраїнської Ліги Українських Жiнок. На зустрічі були також присутні і виступили члени ЛУЖ Любов Шумська і Ярослава Гунько, члени педагогічних товариств ім. Г. Ващенка і «Рідна школа» Любомир Лиско і Богдан Максимович.
3устріч дала можливість присутнім глибше проникнути в творчу «лабораторію» відомої письменниці, її особисте прочитання життя і творчості видатних діячів української культури, зокрема пророків нашого народу 19 і 20 ст. Тараса Шевченка і Андрея Шептицького.
Відбулася щира і зацікавлена розмова про сучасний стан української культури та роль у її піднесенні викладачів і студентів факультету. Була висловлена пропозиція ініціювання  гідного відзначення дня української писемності з широким обговоренням статті Лідії Купчик «Мовний парадокс українців», опублікованій в газеті «День» 16-17 жовтня 1915 р.​
М.А.Телюк
Довідка:
Лідія  Купчик — голова Львівської міської організації Всеукраїнської Ліги Українських Жінок. Член Ліги Українських Жінок від дня створення цієї організації в 1995 р. Українка, освіта вища, подвійна (інженер-електрик, філолог), безпартійна, матір 3 синів. З початком українського відродження брала активну участь у відновленні Союзу Українок і праці в ньому та у створенні Ліги Українських Жінок, Львівську міську організацію якої очолює понині. Найбільшої ваги надає дослідженню і висвітленню новітньої історії України та Української Церкви, невтомно працює над поверненням незаслужено призабутих імен славних постатей України та плеканню і поширенню серед українського народу християнських засад, національної свідомості. У 1991-2003 рр. працювала інтерв’юером в Інституті Історії Церкви. У 2003 році брала участь у науково-меморіальній експедиції “Місцями голодомору 1932-1933 рр.” південними областями України. У 1998-1999 рр. видавала “Вісник Ліги Українських Жінок”. Є автором численних доповідей і статей, присвячених постатям видатних українських жінок і українських душпастирів та визначним подіям української історії. Видала 14 книг, присвячених славним постатям України. Брала участь у створенні книги-довідника “Українська жінка у визвольній боротьбі 1940-1950 рр.”, три томи якої видані Лігою Українських Жінок у видавництві “Світ”. Виступає ініціатором, сценаристом і ведучою численних просвітницьких літературно-музичних академій, які регулярно проводить Ліга Українських Жінок.  Ініціює і здійснює радіопередачі на різні теми по Львівському обласному радіо, радіо “Воскресіння”, радіо “Незалежність”. Зокрема, провела радіо-цикли “Життєносні стовпи Церкви”, “Духовні матері українства”, “Дороговкази для українців”, диски з якими видало радіо “Воскресіння”.
за матеріалами ukrainka.org.ua/node/653.
 DSC00602 DSC00603 DSC00604 DSC00605 DSC00606 DSC00607 DSC00608 DSC00609 DSC00613