«Глодоський скарб»

22.04.2017 | 18:57
Христос воскрес!
 
Дорогі колеги, з приємністю запрошую Вас!
 
26 квітня 2017 року о 15:00 у залі літературної експозиції Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка (вул. Івана Франка, 150) відбудеться особлива подія. Особливою вона буде і для музею зокрема, і для культурно-мистецького життя Львова загалом, і, врешті, – особлива вона у всеукраїнському масштабі. Йдеться про церемонію нагородження цьогорічного лауреата Мистецької премії «Глодоський скарб», яким став відомий письменник, есеїст, перекладач і літературознавець Андрій Содомора.
 
Автор прозових і поетичних творів, нарисів, образків і медитацій, есеїв, досліджень літературознавчого і культурологічного характерів, низки перекладів з давньогрецьких і давньоримських авторів, Андрій Олександрович Содомора сьогодні є найкращим знавцем античності в Україні. Та, властиво, не просто знавцем, а осмислювачем, ретранслятором та актуалізатором у найрізноманітніших жанрах і формах, а передусім у власній творчості. Андрій Содомора – великий майстер малих форм: чи то поетичних мініатюр, чи то настроєвих новел і медитацій, аналогів яких в українській літературі, певно, й не знайти і які вже віддавна здобули вдячну читацьку авдиторію.
 
Прикметність цьогорічної церемонії нагородження “Глодоським скарбом” у тому, що вперше за свою одинадцятирічну історію вона відбуватиметься у Львові – місті, особливо важливому для Андрія Содомори. І не тільки тому, що тут він прожив усе доросле життя, але й тому, що впродовж десятиліть творчо пізнавав місто, і саме Львів став матеріалом для універсалізації багатьох важливих та особливо близьких йому тем.
 
Фундатором премії є відомий український письменник Григорій Гусейнов, головний редактор часопису “Кур’єр Кривбасу”. Премію було засновано 2007 року, і відтоді щорічно її лауреатами є знакові письменники та діячі культури.
 
Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка, знаний як Дім Франка, – це місце, де культурно-мистецькі заходи відбуваються не так часто. Церемонія нагородження премією “Глодоський скарб” стане чи не першою подією в оновленому музеї, відтепер важливій точці на культурній карті Львова, місці, де збиратимуться вчені і митці, письменники і музиканти, малярі і громадські діячі, об’єднані Франковою ідеєю “цілого чоловіка”. Андрій Содомора – живе втілення цього ідеалу, і не тільки тому, що є автором цікавих евристичних студій про Івана Франка, але й тому, що своєю творчою діяльністю показує приклад живого літератора, людини тонкої, але водночас принципової.
 
Львівське вручення “Глодоського скарбу” пройде у форматі лекції Андрія Содомори під назвою “Усмішка”. 
 
Нового лауреата представлятимуть і вітатимуть фундатор премії Григорій Гусейнов, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, літературознавець, франкознавець і громадський діяч Богдан Тихолоз, член-кореспондент НАН України, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Микола Ільницький, спеціальний гість із Києва – кінокритик, кінознавець і кіносценарист Сергій Тримбач, а також львівський музичний етногурт “Курбаси” і актори театрального центру “Слово і голос”.
 
Модеруватиме захід літературознавець та есеїст Данило Ільницький.
 
Передісторія премії, її культурно-мистецьке тло та роздуми про сенси Андрія Содомори – у розмові з фундатором премії Григорієм Гусейновим на сторінці інтернет-газети “Збруч”: 
 
Сторінка події у соціальній мережі Фейсбук:
 
І насамкінець – настроєвий анонс розмови про усмішку від Андрія Содомори:
“Там сміху людського і плачу не чуть”… Тут – “Сміються, плачуть солов’ї…” Усмішка – золота середина. “Золота” ще й тому, що увиразнює золото душі – її тепло, її погідність, що гармоніює з видимим світом: “Світе тихий, краю милий…” Античність, філософська античність, – усміхнена (М. Посацький. “Греція, усміх життя”); у тій усмішці – легкий смуток, як у призахідному сонці. Такою, ледь усміхненою, сприйняла античну пору, “дитинство людства”, й доба Відродження, що плекала стриманість в усьому, зокрема, – у вияві емоцій. Таїна усмішки (Джоконда) – таїна людської душі. Усмішка нинішньої, споживацької доби, що пропагує нестриманість в усьому, – радше рекламна, широка, а не радісна: “Не думай, що всяк, хто сміється, – радісний… Справжня радість (додамо: й справжня усмішка) – річ поважна” – Сенека. Отож, і бесіда, навіть про усмішку, – поважна бесіда…
 
До зустрічі!
 
Із повагою,
Данило Ільницький.
 
P.S. Автор афіші – Віктор Мартинюк.