Борис Гребенщиков на Валовій

18.05.2017 | 19:45

В рамках проекту «Зустрічі на Валовій» 17 травня 2017 року відбулася зустріч із легендою російського року, поетом та композитором, засновником та солістом групи «Акваріум» – Борисом Гребенщиковим.

Зустрітися з цією відомою людиною і особисто поставити їй запитання мистецького, філософського або навіть особистого характеру – честь і велика подія для людини, яку хоч колись зачепила за душу творчість групи «Акваріум». Таких людей у невеличкій концертній залі ім. Кос-Анатольського на Валовій 18 зібралося дуже і дуже багато. Половина з них – студенти та викладачі нашого факультету, а інша половина – невідомі кудлаті та бородаті особистості з відповідними до їхнього зовнішнього вигляду музичними уподобаннями. Передивившись кілька різних інтерв’ю з Борисом Борисовичем, для мене питання з аудиторії були досить передбачуваними, так само як і спосіб відповіді на них. Багато питань стосувалися творчого минулого музиканта, його стосунків із відомими діячами-сучасниками, на які музикант відповідав із теплою ностальгією за моїм особистим враженням. Також лунали запитання про духовне становлення, сенс життя і різноманітні духовні практики, які звучали іноді як недоречне прагнення показати кумирові свою обізнаність у питаннях релігії та філософії. Звісно, знаючи мудрість та загадковість цієї людини багато хто прагне запитати в нього щось таке неймовірно розумне і піднесене, аби дізнатись шлях до «просвітлення», проте, з вражень від того, як парирує Борис Гребенщиков, відповіді на такі питання кожна людина має знаходити всередині себе, своїм власним життєвим шляхом. А крім того, музикант завжди каже, що все, що він думає і відчуває з приводу екзистенційних тем, само собою втілюється в його творчості – а там вже кожен сам слухає і сприймає так, як йому особисто це потрібно. Тому «гуру» в більшості випадків лаконічно відповідає притчами, які приємно потішили публіку, і особливо слухачів його радіопередачі «Аеростат».

Не обійшлося, звісно, і без питань політичного характеру, на які музикант відповідав дуже впевнено в ключі «Я никогда не разбирался в политике и не хочу разбираться в ней». Для нього політика не є мірилом світу, тому Борис Борисович щиро сподівається, що колись дурість в наших серцях і головах врешті закінчиться… Сам виконавець був як завше влучний у своїх відповідях і тримався ніби трохи осторонь, хоча і привітно до публіки. На жаль, час розмови із Борисом Борисовичем раптово було перервано, адже музикант мав поспішати на літак до Києва, де вже наступного дня він дає концерт з групою «Акваріум» та симфонічним оркестром «Віртуози Києва» під керівництвом Мілоша Єліча. Львів’янам цю концертну програму, яка і стала основною ціллю візиту БГ до Львова, вдалося відвідати в переддень зустрічі.

Зважаючи на це, кілька слів про сам концерт. Неймовірна потужність виконання симфонічного оркестру у поєднанні з потужністю самих творів музиканта справляють захоплююче враження, тому, звісно, на зустрічі лунали щирі подяки за неймовірний концерт. Вдале використання сценічного світла дуже влучно розставляє акценти пісень і створює потрібний настрій та всеохоплюючий вплив на публіку, ніби залучає її до цілісної композиції. Тому цей концерт особисто для мене став спробою впритул відчути творчість Бориса Борисовича, і в більшій мірі, навіть, ніж зустріч із ним особисто, дозволив відчути самого творця. З рештою, під час такого безпосереднього спілкування і спостерігання за ним, приходиш до висновку, що коли відома особистість відкрита та впевнена у тому, що робить і каже, то вона зовсім не створює враження зірки, знаменитості або когось, хто вищий за тебе за статусом. Така людина може схвилювати своєю відвертою відповіддю лише тільки тому, що той, хто ставить питання, все ж сприймає закріплений за музикантом образ гуру через його загадкову творчість і вміння завжди правильно підбирати слова. Ця зустріч дає змогу зрозуміти, що кожна відома людина насправді в першу чергу така сама людина, як і всі, тільки хтось більш уміло користується своїм потенціалом, а хтось – ні. І я вдячна цій зустрічі за привід відчути та зрозуміти це.

Окрема подяка організаторові зустрічі – режисеру та актору, а також викладачу кафедри акторської майстерності та театрознавства Олексію Кравчуку.

Маргарита Підлужна  (гр.КМТ-21)

https://www.youtube.com/watch?v=WxOl6AtqCMc

https://www.youtube.com/watch?v=TnAmOP898UQ

https://www.youtube.com/watch?v=3d-GD7iPUAM

 

Джерело фото.