Зустріч театрознавців з проф.С.Баумріном

16.03.2015 | 20:58

Від 6 до 15 березня 2015 р. у Львові перебував професор Сез Баумрін, завідувач кафедри комунікації та театрального мистецтва Інституту криміналістики Міського університету Нью-Йорка (США). Його приїзд став можливим за інформаційного та організаційного сприяння кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ імені Івана Франка та Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса. Наукова мета візиту заокеанського гостяпочаток його авторського дослідницького проекту, присвяченого вивченню життєвого та творчого шляху Леся Курбаса, зокрема, проблем стосунків митця із тоталітарним режимом, ув’язнення та загибелі. Тому упродовж майже десяти днів відбулося понад десять індивідуальних зустрічей-консультацій американського професора із викладачами кафедри театрознавства та акторської майстерності. С. Баумрін також переглянув п’ять вистав Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса, вистави «Театру у кощику», Львівського національного театру ім. М. Заньковецької та творчої майстерні «Слово і голос». Заняття з акторської майстерності (КМТ-31) вразили професора як фаховим рівнем педагогічного складу, так і серйозністю ставлення студентів до своєї праці.

Професор Баумрін люб’язно погодився зустрітися зі студентами та викладачами факультету культури і мистецтв. Дванадцятого березня  о 15.00 найбільша аудиторія вмістила всіх охочих почути його розповідь про сучасний американський театр. Спершу ми попросили лектора розповісти про себе – і почули цікаву оповідь про зустрічі із Є. Ґротовським, Е. Барбою та ті впливи, що їх здійснили ці видатні особистості на долю С. Баумріна. Щодо сучасного некомерційного театру, професор підкреслив не надто велику популярність в Америці пошукових, експериментальних напрямків. Вдаючись до самоіронії, С. Баумрін промовив: «Ми не любимо Ґротовського, ми не любимо Брука, ми не любимо Мейєрхольда»… Було дуже несподівано почути, що і студенти театральних вишів у США не рвуться експериментувати.

Під час майже двогодинної лекції професор Баумрін виклав конспективно майже увесь курс історії американського театру, заакцентувавши увагу на вагомості впливів митців-емігрантів з Центральної та Східної Європи у ХХ ст. Чільне місце серед них посідав Лі Страсберг, виходець з села Буданів (ниніТеребовлянського району Тернопільської області), котрий заснував у США власну школу на основі системи К. Станіславського. Серед її випускниківславетні Мерилін Монро, Аль Пачіно, Дастін Хофманн, Роберт де Ніро та ін. І хоч батьки вивезли малого Ізраїля Штрассберга (справжнє ім’я та прізвище Лі Страсберга) з малої батьківщини у віці семи років, С. Баумрін нагадав нам про цюгалицьку, українськугілку родоводу сучасного американського театру.

На закінчення свого виступу С. Баумрін відповів на запитання студентів та викладачів, з’ясувавши можливості потенційної праці молодих режисерів в американському театрі, особливості виробничого циклу підготовки вистав, окресливши в найзагальніших рисах театральне фестивального життя США та ін. Без сумніву, ця зустріч допомогла нам краще зрозуміти як особливості історичного розвитку, так і проблеми сьогодення американського театру.

На фото: професор С. Баумрін (ліворуч) та перекладач (С. Гарбузюк) під час зустрічі з викладачами та студентами факультету культури і мистецтв.

???????????????????????????????