Засідання XXVI Наукової сесії Наукового товариства ім. Шевченка

30.03.2015 | 21:31

28 березня 2015 року відбулося засідання XXVI Наукової сесії Наукового товариства ім. Шевченка.

Зі вступним словом звернувся до присутніх голова НТШ в Україні Роман Кушнір. «Цей рік був для нас особливий: відверта неоголошена війна з Росією, анексія Криму. За цей рік Україна зазнала  величезних втрат. Загинула вже не одна Небесна сотня. За цей час і НТШівська спільнота теж зазнала втрат –  відійшли у Вічність члени Товариства», – зазначив  Роман Михайлович і закликав хвилиною мовчання вшанувати їхню пам’ять.

Голова НТШ в Україні розповівпронаукові,суспільно-громадськітанауково-організаційніздобутки Товариства врамкахрізнихнауковихпідрозділівтаосередків, зауваживши, що зараз діє 17 осередків НТШ по всій Україні і працює 35 комісій.Роман Кушнір зосередив увагу учасників засідання на успішній багаторічнійспівпраціНТШізНаціональною академією наук України, відомчимиакадеміями, науковими центрамитапровідними університетами, що сприяє розвитку Товариства й оновленню його складу. Варто зазначити, що останнім часом збільшилася кількість молодих людей, яких обрано дійсними членами НТШ.

З пленарними доповідями під час засідання XXVIНаукової сесії Наукового товариства ім. Шевченка виступили професор кафедри історичного краєзнавства ЛНУ ім. Івана Франка Богдан Якимович, композитор і піаніст, завідувач кафедри філософії мистецтв Олександр Козаренко, доцент кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії Марія Флейчук, віце-президент НАН України, директор і завідувач відділу теорії та моделювання плазмових процесів Інституту теоретичної фізики НАН України Анатолій Загородній, заступник Міністра освіти Максим Стріха.

Богдан Якимович представив учасникам пленарного засідання доповідь на тему: «Тарас Шевченко та Микола Гоголь. З верховин двох великих ювілеїв», провівши паралелі життєтворчості обох письменників.

Олександр Козаренко присвятив свій виступ 200-літтю від дня народження творця національного Гімну України Михайла Вербицького. Олександр Володимирович, зокрема, розповів про о. Михайла як про талановитого композитора, розкривши знані й досі не відомі сторінки його життя й творчості.

Про економічні аспекти зміни світового порядку та роль України в цих процесах  йшлося в доповіді Марії Флейчук. Концепцію розвитку та значення грід-технологій для науки та суспільства представив присутнім Анатолій Загородній.  Максим Стріха присвятив свій виступ 100-літтю науки про напівпровідники, зосередивши увагу на  внеску українських учених у її розвиток.

Під час другого засідання було підведено підсумки пленарного та секційних засідань, комісій та осередків і прийнято низку рекомендацій.

У рамках XXVI Наукової сесії відбулося вручення дипломів  новообраним дійсним членам Товариства, а також  було відновлено церемонію вручення подяк за меценатську підтримку НТШ.

Учасники засідання мали чудову нагоду насолодитися концертом фортепіанної музики у виконанні учнів класу народної артистки України професора дійсного члена НТШ Марії Крушельницької.

Усі охочі також мали змогу ознайомитися з науковими та науково-довідковим  виданнями Наукового товариства імені Тараса Шевченка на виставці, розгорнутій у фойє Львівського університету.

 На цьому засіданні завідувачу кафедри музикознавства факультету культури і мистецтв, проф. Ю.Є. Медведику було вручено диплом Дійсного члена НТШ. Цим почесним званням відзначено великий внесок проф.Ю.Є.Медведика у розвиток української музичної медієвістики. Вітаємо!!!

За матеріалами Прес-центру Університету

Фото Олега Вівчарика

  2015-03-29-ntsh-172015-03-29-ntsh-022015-03-29-ntsh-052015-03-29-ntsh-09