Запрошення на презентацію книги “Муза і чин Остапа Луцького”

28.03.2017 | 21:50

З великою приємністю хочу запросити Вас на львівську презентацію нашого нового видання, присвяченого Остапові Луцькому:

Муза і чин Остапа Луцького / Упорядники: Василь Деревінський, Данило Ільницький, Петро Ляшкевич, Надія Мориквас. – Київ: Смолоскип, 2016. – 936 с.; іл.

http://www.smoloskyp.org.ua/main/1839-2017-01-23-18-42-01.html

Презентація-розмова відбудеться завтра, 29 березня, у книгарні “Є” на пр. Свободи, 7. Початок: о 18:30.

Подія у ФБ: https://www.facebook.com/events/375506026169295/?fref=ts

Сподіваємося на Вашу зацікавленість і провокативно-стимулюючі запитання й коментарі! :)

 

Львів – чи не найголовніше місто у творчій, інтелектуальній та громадсько-політичній біографії Остапа Луцького (1883-1941). Так само, як неможливо сприймати історію Галичини, її культури та суспільного життя без цієї постаті, так само презентація нової смолоскипівської книги “Муза і чин Остапа Луцького” неможлива без розмови та дискусії довкола неї у Львові.

Втім, весь презентаційний тур із цим виданням можна символічно назвати “Повернення Остапа Луцького”. Бо ця понад 900-сторінкова книга, яка є плодом співпраці чотирьох співупорядників та ще більшої кількості авторів, є першою великою книгою про цього письменника, культуртреґера, критика, перекладача, військового, політичного та економічного діяча.

Життя Остапа Луцького складається як мінімум із двох умовних періодів: юнацько-літературного та зріло-менеджерського, між якими пролягає Перша світова війна. Участь Луцького у ній полягала в тому, що був ад’ютантом знаного архикязя Вільгельма фон Габсбурґа (Василя Вишиваного). Але це вже наступний виток його громадської, культурної та інтелектуальної біографії. Бо між народженням, дитячими літами – і Першою світовою війною – пролягає активне літературне життя Остапа Луцького як одного із засновників знаменитої “Молодої Музи” – середовища письменників і митців, що збиралися у львівських каварнях, видавали свій часопис і стали одним із початків модернізму в українській літературі. Це вже у міжвоєнний період Луцький став відомим економістом, громадським діячем, головою Ревізійного союзу українських кооперативів у Галичині, послом до польському сойму. Але не менш важливу роль він відіграв на початку ХХ ст. – як автор програмової статі “Молода Муза”, як культуртреґер, літературний критик та поет, зокрема автор, мабуть, першої в українській літературі збірки пародій “Без маски”.

Для багатьох ім’я Луцького пов’язане з Іваном Франком, їхньою дискусією і навіть конфліктом. У книзі “Муза і чин Остапа Луцького” – першому великому за обсягом і достатньо повному за змістом виданню про цю постать – нарешті розставлено крапки над “і” стосовно стосунків Франка і Луцького, а також розказано, проаналізовано багато інших історій. А це – його контакти з Ольгою Кобилянською, перекладацька, політично-військова та економічна діяльності. Видання цікаве й цінне тим, що містить тексти – поетичні збірки і статті Остапа Луцького, його листи та документи.

Презентуватимуть книгу її співупорядники та співавтори: Петро Ляшкевич, Надія Мориквас, Данило Ільницький, Олександра Салій.

Петро Ляшкевич – літературознавець, кандидат філологічних наук, доцент Львівської національної академії мистецтв. Автор низки праць, присвячених творчості Івана Франка, проблемам раннього українського модернізму, творчості представників “Молодої Музи”.

 

Надія Мориквас – письменниця, літературознавиця, есеїстка, кандидатка філологічних наук. Важливе місце у письменницькому і науковому доробку Н. Мориквас займає “молодомузівська” тема, втілена у книзі-есеї “Меланхолія Степана Чарнецького”, романі-есеї “Корнелія”, а також розділі “Любов “Чужинця”, або Апологія Ольги Кобилянської” презентованого видання.

 

Данило Ільницький – літературознавець, есеїст, кандидат філологічних наук, науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Дослідник життя і творчості Б. І. Антонича, літературно-теоретичних ідей у Львові та Галичині міжвоєнного періоду.

 

Олександра Салій – літературонавиця, журналістка, молодша наукова співробітниця Інституту Івана Франка НАН України (м. Львів). Авторка низки інтерв’ю і статей у львівських та київських виданнях.

Із повагою та надією на зустріч,

Данило Ільницький.